Vytvorenie Ľudovej platformy malo podľa Hrušovského zmysel

Vytvorenie Ľudovej platformy malo podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského zmysel. Ako povedal, stále vidí v Ľudovej platforme istú možnosť vytvoriť alternatívu proti sociálnej demokracii.

22.08.2013 11:39
Pavol Hrušovský Foto: ,
Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.
debata (13)

V Ľudovej platforme je podľa neho istý návod, ako približovať iné politiky ako sociálnu demokraciu k sebe. „Ale to neznamená, že budeme tie politiky zlučovať a zjednocovať. Skôr zjednocovať postoje v individuálnych riešeniach, to je cesta, ktorá môže byť základom vytvárania presvedčenia aj vo verejnosti, že sú tu aj iní, ktorí za krajinu cítia zodpovednosť,“ konštatoval s tým, že tam niekde vidí aj základ možnej spolupráce do budúcnosti strán Ľudovej platformy, ktorú v novembri 2012 s KDH vytvorili Most-Híd a SDKÚ.

Hrušovský odmieta podceňovať dôležitosť spolupráce strán Ľudovej platformy. Skôr je podľa neho treba hľadať jednoduchší a možno aj pre občanov zrozumiteľnejší spôsob, ako ich presvedčiť, že strany dokážu navzájom spolupracovať. Zároveň zdôraznil, že pravicové strany sú personálne, programovo, aj ideovo v mnohom rozdielne. „Ale cieľ majú spoločný. Chcú krajinu riadiť ako slušnú, rešpektujúc slobodu, zákonnosť, ústavnosť,“ uviedol.

Hrušovský si vie predstaviť prieniky týchto troch strán až tak, že by dokázal zajtra napísať program, na ktorom by sa vedeli dohodnúť, lebo už sa tak navzájom poznajú, že sa nemajú čím prekvapiť. „V tých ekonomických politikách väčšinou sme v zhode, aj keď nie vždy. V eticko-kultúrnych, tam sa nikdy nedohodneme, ale nie ani tak so stranami, ako s jednotlivcami v tých stranách.

Tam treba tieto veci dokázať rešpektovať, stav nezhoršovať, ale pokiaľ sa dá, tak pomáhať tomu, aby sme ho zlepšovali,“ vyhlásil. Hrušovský tiež pripomenul, že KDH, aj keď bolo v koalíciách s liberálnymi, ale aj ľavicovými politickými stranami, vždy sa mu podarilo ochrániť a dokonca aj presadiť niektoré dobré riešenia, aby aj v duchovnej, etickej a morálnej oblasti dokázali kultivovať Slovensko ako slušnú krajinu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hrušovský #KDH #Smer #Ľudová platforma