Gašparovič: Potravinová sebestačnosť Slovenska je ohrozená

Približne 450 vystavujúcich firiem sa prezentuje na 40. ročníku Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex, ktorá sa vo štvrtok začala na výstavisku v Nitre.

22.08.2013 12:06
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (187)

Okrem Slovenska majú na veľtrhu zastúpenie firmy z Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Litvy, Veľkej Británie, Ruska, zo Srbska a Švajčiarska. „Z dlhodobého hľadiska sa nám nedarí udržiavať produkciu potravín na dostatočnej úrovni. Dostali sme sa do situácie, keď je ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska,“ povedal počas otvorenia výstavy prezident Ivan Gašparovič. Podľa jeho slov zasiahla stagnácia všetky odvetvia živočíšnej výroby, znížili sa výmery vinohradov aj pestovateľské plochy zeleniny.

Tohtoročná úroda zrnovín je v porovnaní s minuloročnými úrodami lepšia, konštatoval premiér Robert Fico. „Odhady naznačujú, že u väčšiny poľnohospodárskych plodín budú úrody vyššie ako vlani. Bude predpoklad na postupné oživenie živočíšnej výroby a môže to priniesť aj zníženie cien potravín na pultoch predajní.“

Pre vládu je podľa slov premiéra na prvom mieste potravinová bezpečnosť založená na vlastnej produkcii, výrobe kvalitných, bezpečných a cenovo dostupných potravín. Nevyhnutná je ich lepšia propagácia medzi domácimi spotrebiteľmi. „Vysoké dovozy nie vždy kvalitných potravín za nízke ceny ukrajujú zisky našim potravinárom. Dovážame bravčové mäso, hydinu, jablká, zeleninu, ktorú naši poľnohospodári v minulosti vyrábali a vedia vyrobiť aj dnes. Tieto tradície treba vrátiť na slovenský vidiek,“ povedal Fico.

Súčasťou tohtoročného Agrokomplexu je Národná výstava hospodárskych zvierat, družstevná kontraktačno-predajná výstava Coopexpo, výstava Obnoviteľné zdroje energie, výstava vidieckeho cestovného ruchu Regióny Slovenska a Živnostenské trhy. Novinkou je Gazdovský dvor zameraný na spracovanie živočíšnych produktov a prezentácia Programu rozvoja vidieka SR formou náučného chodníka s názvom Na potulkách našim vidiekom. Oživením veľtrhu budú Dni poľa či Kulinársky kútik. Počas výstavy budú udelené ocenenia Značka Kvality SK, Zlatý kosák a Šampión výstavy. Výstava potrvá do 25. augusta.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Agrokomplex #Ivan Gašparovič