Kauzu Hedvigy Malinovej preskúma iný prokurátor

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal písomný pokyn, aby trestná vec obvinenej Hedvigy Malinovej Žákovej bola preskúmaná iným prokurátorom, než ktorý vykonáva aktuálne dozor.

22.08.2013 13:35
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová.
debata (30)

Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Určený prokurátor pripraví skutkovo-právnu analýzu veci.

Pokyn námestníka Šufliarskeho bol vydaný za účelom posúdenia zákonnosti a rýchlosti prípravného konania. Po preskúmaní trestnej veci a oboznámení sa s jej analýzou, rozhodne vedenie Generálnej prokuratúry SR o ďalšom postupe.

Kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal.

Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Polícia a prokuratúra trvali na tom, že si útok vymyslela. Prípad podozrenia z jej krivej výpovede je stále na GP SR aj pre znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Jána Labaša, ktorý spochybňoval, že Malinovú Žákovú vôbec napadli.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Hedviga Malinová #prokurátor