Leto 2013: Najslnečnejšie od polovice 20. storočia

Tohtoročné letné prázdniny sú najslnečnejšie od polovice 20. storočia. Júl a august boli teda výnimočne priaznivé pre prázdninujúce deti a dovolenkujúcich ľudí, hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

23.08.2013 12:01
počasie, leto, horúčava Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

V júli slnko svietilo napríklad v Bratislave na letisku najdlhšie aspoň od roku 1951, a to 389 hodín. „Ak k tejto hodnote pridáme trvanie slnečného svitu na tejto meteorologickej stanici aj v auguste do 21., slnko tam svietilo od 1. júla do 21. augusta spolu 616 hodín,“ doplnil.

Tieto prázdniny by mali byť podľa klimatológa takisto najteplejšie. Na juhozápadnom Slovensku by mala priemerná teplota vzduchu dosiahnuť za oba prázdninové mesiace také hodnoty, aké tu neboli zaznamenané ani raz v histórii prevádzky meteorologických staníc.

„V roku 2003 dosiahla priemerná teplota vzduchu za dva mesiace, za júl a august, hodnotu 23,1 stupňa Celzia,“ uzavrel klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ s tým, že teraz by mala byť táto hodnota ešte vyššia. „Veľmi zvláštne bolo aj dlhotrvajúce sucho spôsobené nedostatkom zrážok a vysokou teplotou vzduchu,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #klimatológ #prázdniny #Pavel Faško #slnečné počasie