Koncesie bude možné zaplatiť aj cez sms

Na uhradenie koncesionárskych poplatkov by platitelia mohli v blízkej budúcnosti potrebovať už len pár sekúnd a mobilný telefón.

23.08.2013 14:00
sms správa, komunikácia Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Kým dnes môžu platiť len prevodom na účet či na pošte, od januára budúceho roka pribudne k povoleným spôsobom napríklad aj platba esemeskou. Ministerstvo kultúry tak v novele zákona o vysielaní a retransmisii reaguje na moderné služby, ktoré dnešný trh ponúka. Či ich budú ľudia naozaj aj využívať, ukáže až prax.

Úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky, budú môcť ľudia od nového roka platiť viacerými spôsobmi. „Považujeme za vhodné rozšíriť možnosti platenia úhrad, a to najmä vzhľadom na nové služby, ktoré sa stále objavujú na trhu, napríklad platby prostredníctvom mobilného operátora,“ vysvetľuje hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár. Kvôli uľahčeniu platenia a výberu úhrady pre ľudí rezort tiež navrhol, aby si spôsoby platieb určila samotná RTVS.

Podľa hovorcu mobilného operátora O2 Reného Paráka prvé rokovania o spolupráci s ministerstvom kultúry majú už všetci mobilní operátori, ktorí u nás pôsobia, za sebou. „Mohlo by to vyzerať tak, že rezort stanoví skrátené číslo, na ktoré budú občania posielať esemesku a zároveň určí aj cenu potvrdzujúcej správy, ktorá mu vzápätí príde na telefón,“ hovorí. V potvrdzujúcej správe platiteľ dostane informáciu o uskutočnení úhrady a zaplatenú sumu bude mať uvedenú vo faktúre. Partner, ktorý bude túto službu pre ministerstvo zabezpečovať, tam následne prijaté peniaze prevedie.

Podľa Paráka je platenie cez mobilného operátora dnes už úplne bežné a zákazníci ho využívajú najmä pri platení za parkovanie, lístok na mestskú hromadnú dopravu či poistenie. „Odoslaná sms má štandardnú cenníkovú cenu. Následne zákazník dostane potvrdzujúcu sms, ktorá ho informuje o kúpe služby a tá je spoplatnená špeciálnou cenou, ktorú už určuje poskytovateľ služby,“ vysvetľuje. Dodáva, že platbu zvládne každý, kto vie poslať krátku správu.

Či ľudia kvôli šetreniu času a pohodliu zmenia svoje návyky, ukáže až čas. Rozhodujúca pre nich bude asi aj cena potvrdzujúcej esemesky. „Doteraz RTVS prijímala väčšinu platieb prostredníctvom SIPA alebo priamou platbou na účet a predpokladáme to aj do budúcnosti,“ tvrdí jej hovorkyňa Dominika Šulková. Nejaké výrazné uprednostňovanie nových foriem platby tak neočakávajú, ale zároveň nechcú platiteľom vziať možnosť výberu, ktorý moderná doba prináša.

RTVS bude po novom môcť kvôli preukazovaniu nároku na jej výber, kontrolu či vymáhanie spracúvať osobné údaje bez súhlasu platiteľa. „Vyberateľ úhrady môže na stanovený účel spracúvať osobné údaje dotknutých osôb kopírovaním, skenovaním alebo iným zaznamenávaním úradných dokladov v nevyhnutnom rozsahu, a to aj bez súhlasu dotknutej osoby,“ uvádza Bednár. Podľa rezortu kultúry to pre platcu nebude znamenať žiadnu zmenu, ide len o administratívne zosúladenie zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS so zákonom o ochrane osobných údajov.

Potvrdzuje to aj stanovisko RTVS. „Špecifická zmienka o možnosti kopírovania a skenovania bola prijatá, pretože spôsob spracovania pôvodné znenie zákona neriešilo,“ povedala Šulková.

Výška koncesií zostáva nezmenená. Pre fyzickú osobu platí aj naďalej poplatok vo výške 4,64 eura mesačne a pre zamestnávateľov od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov. Dôchodcovia si môžu uplatniť polovičnú zľavu a platiť tak len 2,32 eura.

Ak novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zároveň mení zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, schváli na jeseň parlament, platiť by mala od januára budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #sms #koncesie #platba