Do Turecka už Slováci oficiálne cestujú bez víz

Rezort diplomacie dostal v piatok z tureckej strany oficiálnu nótu, v ktorej sa oznamuje zrušenie vízovej povinnosti pre slovenských turistov.

23.08.2013 13:27 , aktualizované: 20:26
Dovolenka, cesta, cestovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Zrušenie vízovej povinnosti Slovákov do Turecka už oficiálne platí. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dnes dostalo oficiálnu nótu od tureckej strany, v ktorej sa oznamuje zrušenie vízovej povinnosti pre občanov SR,“ informoval tlačový odbor ministerstva. Slovenskí turisti tak pri cestách do Turecka, ktoré nepresiahnu 90 dní pobytu v rámci 180 dní, môžu cestovať bez víz.

Ako ďalej informoval rezort diplomacie, zrušenie vízovej povinnosti zo strany Turecka prerokovala a schválila Rada ministrov Tureckej republiky, následne ho schválil a podpísal prezident a zverejnené bolo v tureckej zbierke zákonov. „Prostredníctvom Ministerstva vnútra Tureckej republiky boli informované všetky hraničné a pasové orgány. Uvedené rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť,“ uvádza naše ministerstvo zahraničných vecí.

Zároveň dodáva, že v prípade problémov a nejasností na hraničných priechodoch sa naši občania môžu obrátiť na veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare na telefónnom čísle 00903 124 675 075, po pracovnej dobe na čísle 00905 337 600 384, prípadne na Generálny konzulát SR v Istanbule (00902 123 179 430, po pracovnej dobe 0090 532 263 05 98). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR tiež upozorňuje, že zrušenie vízovej povinnosti sa vzťahuje na cesty, ktorých dôvodom je turistika. „Pre účely zamestnania, štúdia, výskumu, vzdelania je naďalej potrebné zabezpečiť si víza pred vstupom do Tureckej republiky,“ dopĺňa rezort.

Rozhodnutie tureckej vlády o zrušení víz podpísal turecký prezident Abdullah Gül počas tohtotýždňovej návštevy slovenskej hlavy štátu Ivana Gašparoviča v Turecku. Prezident Gašparovič uviedol, že Slovensko recipročne prijíma opatrenia na liberalizáciu vízového režimu pre občanov Turecka.

Aj Slovensko zjednoduší vízový proces pre občanov Turecka

Slovensko zjednoduší vízový proces pre občanov Turecka. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odovzdalo v piatok tureckej strane diplomatickú nótu, ktorou slovenská strana oznámila, že s účinnosťou od dnešného dňa platí zjednodušenie vízového procesu pri udeľovaní víz občanom Turecka,“ uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie.

Zjednodušenie vízového procesu sa bude týkať niektorých kategórií žiadateľov o víza. „Bude spočívať v znížení počtu dokladov potrebných na cestu do SR a v udelení víza bezplatne deťom do 12 rokov, osobám do 25 rokov zúčastňujúcim sa na seminári, konferencii, športovom, kultúrnom alebo vzdelávacom podujatí, a tiež osobám cestujúcim na liečenie a lekárske ošetrenie a ich sprievodu,“ ozrejmilo ministerstvo s tým, že niektorým žiadateľom bude môcť byť udelené vízum s platnosťou až na päť rokov a o žiadosti všetkých žiadateľov o víza by sa malo rozhodnúť do troch dní.

Slovenská diplomacia tak urobila recipročne po zrušení vízovej povinnosti pre občanov Slovenska cestujúcich do Turecka na turistické účely.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #víza #ministerstvo zahraničných vecí