Vyšetrovanie v kauze platinové sitká pokračuje

Polícia už približne 20 mesiacov vyšetruje prípad podhodnoteného predaja takzvaných platinových sitiek zo Správy štátnych hmotných rezerv SR.

23.08.2013 14:30
debata (16)

Okrem vedúceho pracovníka v tomto prípade obvinili aj znalca za nepravdivý znalecký posudok. Ak by polícia tento prípad ukončila s návrhom na podanie obžaloby, išlo by o jeden z mála prípadov, keby by sa pred súd mohol dostať znalec.

Podľa policajných štatistík bolo od roku 2006 zistených 40 trestných činov nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu podľa paragrafu 347 Trestného zákona. Štatistika teda zahŕňa aj trestné činy, ktorých sa mali dopustiť tlmočníci a prekladatelia. Z nich objasnili päť prípadov. Medzi objasnené patrí napríklad minuloročné ukončenie vyšetrovania znalca, ktorý mal súdu predložiť nepravdivý znalecký posudok v kauze Veľký Slavkov. Súd na jeho základe rozhodol, že štát má zaplatiť milióny eur.

Podľa údajov ministerstva spravodlivosti od roku 2006 boli podľa spomínaného paragrafu odsúdení iba dvaja páchatelia. Jeden v roku 2007 a jeden v roku 2011. V zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov na ministerstve spravodlivosti je zapísaných približne 4000 subjektov práva a ročne urobia tisícky posudkov, prekladov či tlmočníckych úkonov.

V kauze známej ako platinové sitká mal súdny znalec vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sitiek. Štát tak mal prísť o približne dva milióny eur. Vyšetrovateľ obvinil dvoch ľudí, jedného z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a druhého z nepravdivého znaleckého posudku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #podvod #platinové sitká