V troch stíhaniach z Gorily rozhodnú zrejme do septembra

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik predpokladá, že v troch stíhaniach v kauze Gorila sa podarí do konca septembra rozhodnúť meritórne, teda vo veci samej.

24.08.2013 13:33
Specialny sud, prokurator milan valach Foto: ,
Ilustračné foto
debata (62)

V troch stíhaniach, ktoré začali vlani v novembri, vykonali podľa Kováčika doteraz výsluchy svedkov a zadovážili listinné materiály. „Po ich vyhodnotení je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov, pričom po vykonaní týchto úkonov bude vo veciach meritórne rozhodnuté, a to s predpokladaným ukončením veci približne do konca mesiaca september 2013,“ napísal v Správe o aktuálnom stave šetrenia kauzy Gorila, ktorú zverejnili na webstránke národnej rady a ktorou sa má na budúci týždeň zaoberať branno-bezpečnostný výbor parlamentu.

Ide už o tretiu takúto správu, autorom ktorej je špeciálny prokurátor Kováčik. Meritórne rozhodnutie je také rozhodnutie, ktorým sa končí konanie a ktorým sa rozhodlo vo veci samej. Stíhania tak môžu napríklad zastaviť, alebo aj vzniesť obvinenie.

Vyšetrovateľ špeciálneho tímu, ktorý vyšetruje kauzu Gorila, v novembri minulého roku vydal tri uznesenia o začatí trestného stíhania. Jedným je podozrenie z vydierania v kauze privatizácie bratislavského letiska. Stíhanie vedú aj pre podozrenie z trestného činu podplácania, údajne išlo o korupciu poslancov NR SR v súvislosti s hlasovaním pri schvaľovaní tzv. Zajacových zákonov. Podľa medializovaných informácií sa vedie stíhanie aj pre machinácie pri verejnom obstarávaní.

Kováčik v aktuálnej správe spomína aj trestné stíhanie pre korupciu, pre ktoré požiadali o súčinnosť Fond národného majetku. Špeciálny prokurátor uvádza, že vyšetrovaním kauzy sa doteraz nepodarilo zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné obviniť konkrétnu osobu.

„Po vyhodnotení týchto dôkazov však boli zistené nové skutočnosti, na základe ktorých vyšetrovatelia tímu začali trestné stíhanie pre podozrenie zo zločinu prijímania úplatku a prečinu podplácania,“ uviedol s tým, že v tejto trestnej veci vyšetrovateľ požiadal o súčinnosť Fond národného majetku SR a zadovážil väčšie množstvo spisového materiálu, ktorý v súčasnosti vyhodnocuje. V marci polícia informovala, že sa začalo stíhanie v súvislosti s privatizáciou Slovenských elektrární.

Vyšetrovanie kauzy Gorila sa oproti poslednej správe, ktorú minister vnútra Robert Kaliňák predniesol v parlamente vo februári, posunulo o výsluchy ďalších približne 40 svedkov, pričom polícia urobila analýzy bankových účtov podozrivých osôb a tiež analýzy prepisov vystúpení poslancov parlamentu k privatizácii letiska a výberu poradca a investora.

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou v nedávnej minulosti. Rozsiahly materiál popisuje údajné dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Kováčik #gorila