Žiaci so zlými známkami sa tento rok dostanú na gymnáziá naposledy

Od budúceho školského roka sa totiž na gymnáziá dostanú len žiaci, ktorí nemali na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka v deviatom ročníku priemer známok z povinných predmetov horší ako 2,0.

25.08.2013 09:56
puberťáci, adolescenti, študenti Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Keď majú záujem o strednú odbornú školu, nemôžu mať priemer známok horší ako 2,75. Zmena sa dotkne žiakov, ktorí v septembri nastupujú do ôsmej triedy. Známkový limit budú musieť žiaci dodržať aj na konci druhého polroka posledného ročníka na základnej škole. Zmeny v prijímacom konaní priniesla zmena zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministerstva školstva.

Zákon priniesol povinné prijímačky na stredné školy s maturitou už v uplynulom školskom roku. Výnimkou boli jedine tí, ktorí napísali tzv. monitor zo slovenčiny aj z matematiky aspoň na 90 percent. Od 1. septembra 2014 budú musieť deviataci navyše spĺňať hranicu priemerného prospechu. Pri prijímacom konaní môže brať škola do úvahy úspechy z olympiád či iných súťaží.

Stanovenie limitu známok pre prijatie na strednú školu kritizovala opozícia a pre zákon sa obrátila na Ústavný súd. „Týmto zákonom sa Slovensko stalo svetovým unikátom, v ktorom priemer známok na jednom jedinom polročnom vysvedčení znamená celoživotný zákaz prijatia na stredoškolské štúdium s maturitou, teda aj zákaz vysokoškolského štúdia či práce v štátnej službe,“ odôvodnil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #školstvo #deviataci