Prezidenti Slovenska Poľska obdivovali Pieniny a plavili sa po Dunajci

Slovenský a poľský prezident Ivan Gašparovič a Bronislaw Komorowski sa v pondelok stretli v Červenom Kláštore.

26.08.2013 15:00 , aktualizované: 15:45
Gašparovič, Komorowski Foto: ,
Prezident Poľskej republiky Bronislaw Komorowski a prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
debata (3)

Už začiatok ich stretnutia bol štýlový, keď poľský prezident priplával na slovenskú stranu Dunajca na plti. Spoločne si obaja prezidenti pozreli Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore, kde absolvovali aj spoločné rokovania, v miestnosti, kde sa v minulosti schádzali na spoločných stretnutiach aj mnísi. „Okrem vážnych politických a hospodárskych tém bolo jednou z nosných tém, o ktorých sme sa rozprávali, aj to, že stojí za to, aby sme propagovali hodnoty, ktoré sa tu nachádzajú,“ uviedol poľský prezident Bronislaw Komorowski.

Poľsko a Slovensko spája Dunajec, Pieniny, dva národné parky na poľskej i slovenskej strane a obe krajiny spája spoločná tradícia splavu Dunajca na pltiach. „Máme atrakcie na oboch stranách Dunajca, Červený Kláštor je toho príkladom. Máme aj cyklistické chodníky, ktoré by mali lákať turistov, ale máme aj krásne obce a mestečká, hrady, a to všetko robí tento región turisticky veľmi atraktívny,“ dodal Komorowski. Časť týchto atrakcií si obaja prezidenti spoločne pozreli. Ivan Gašparovič zdôraznil potrebu regionálnej spolupráce a využitia európskych prostriedkov na budovanie cezhraničných regiónov.

Poľský prezident s uspokojením prijal informáciu od Ivana Gašparoviča o plánovanom dokončení cestného spojenia Bialsko-Biala so Žilinou. Komorowski informoval slovenského prezidenta o záverečných rokovaniach na poľskej strane zameraných na vybudovanie plynového „interkonektoru“, ktorý by mal prepojiť slovenské a poľské plynovody. Ivan Gašparovič a Bronislaw Komorowski majú spoločné názory na integračné úsilie Ukrajiny. Tieto snahy by mali vyvrcholiť v novembri tohto roku vo Vilniuse podpísaním zmluvy o pridružení. „Som presvedčený, že spoločný názor dvoch susediacich štátov privedie k úspešnému zavŕšeniu tejto nie ľahkej cesty Ukrajiny,“ uviedol Komorowski.

Z Červeného Kláštora si obaja prezidenti odnášajú faksimile herbára frátra Cypriána, ktorý vyšiel v knižnej podobe len tohto roku, a fľašu kvalitného tokajského vína. Od poľských pltníkov dostali obaja prezidenti goralský klobúk, ktorý patrí k z najznámejším symbolom regiónu.

Po skončení rokovania v Červenom Kláštore sa obaja prezidenti vybrali na pltiach do poľskej Szczawnice.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Komorowski #Ivan Gašparovič