Zdravotná karta na webe bude chránená, tvrdia špecialisti

O tri roky by už všetky údaje o pacientoch mali byť v elektronickej podobe. Lekár si tak cez počítač overí, kde bol človek predtým liečený, aké lieky užíval a či podstúpil operáciu v nemocnici.

26.08.2013 20:00 , aktualizované: 27.08.2013 08:00
doktor, lekár, pacient, ambulancia, vyšetrenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (25)

Nový systém má priniesť lepšiu starostlivosť o pacienta a lekárovi lepší prehľad o tom, aké všetky choroby a zákroky prekonal. Elektronickú formu dnešnej zdravotnej karty, ktorú vláda plánuje zaviesť od roku 2016, lokálne už dnes využívajú mnohé nemocnice.

Informačné systémy používa väčšina ambulantných lekárov už dnes. Zatiaľ len tak, že vytlačia recept na lieky, prípadne správu pre ďalšieho lekára. Vlastný nemocničný elektronizovaný systém má napríklad Univerzitná nemocnica v Bratislave. Zaznamenáva v ňom medicínske údaje, diagnózy, obrazové informácie, ako aj informácie o výkonoch pre zdravotné poisťovne. „Údaje v nemocničnom informačnom systéme  sú chránené na úrovni užívateľa formou unikátneho  hesla a  štruktúrovaných prístupových práv. Informácie o pacientovi sa dajú vyhľadať prostredníctvom jeho identifikačných údajov,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

„Systém mi veľmi uľahčuje prácu, vyhľadám si v ňom cez meno alebo rodné číslo pacienta, ktorý tam má komplexné zdravotné informácie, okrem psychiatrických údajov, napríklad výsledky krvi aj niekoľko rokov dozadu, lieky, ktoré mu boli naordinované, dávkovanie,“ uvádza pneumologička z Univerzitnej nemocnice Bratislava Marta Hájková. Kým sa dostane do systému, musí použiť dvojakú identifikáciu cez kód a heslo. Údaje sú k dispozícii len lekárom univerzitnej nemocnice.

Podobne centralizované záznamy majú tiež zdravotné poisťovne, kde sa nachádzajú výkazy o poskytnutej zdravotnej starostlivosti už približne 10 rokov. Poisťovne pre svojich poistencov vytvorili takzvané elektronické osobné účty, na ktorých sa zaznamenávajú všetky vyšetrenia lekárom, výkony, lieky, zdravotnícke pomôcky aj sumy, koľko tie výkony stáli. Poistenci k nim majú prístup cez internet. Na to, aby sa do účtu dostali, musia mať prístupové údaje.

Údaje z poisťovní, z nemocničných systémov a od ambulantných lekárov sa budú postupne pridávať aj do národného systému elektronickej zdravotnej knižky. Elektronická zdravotná knižka umožní prístup k zdravotným záznamom pacienta v elektronickej podobe tak, aby mal lekár aktuálne a úplné informácie o pacientovi. Obsahovať bude napríklad identifikačné údaje pacienta, záznam o preventívnej prehliadke, o výsledku vyšetrenia, záznam o poskytnutej ambulantnej starostlivosti či o prepustení z nemocnice.

Podľa Petra Bublu z Národného centra zdravotníckych informácií prepojenie údajov bude prebiehať postupne. „Najprv nasleduje skúšobná prevádzka, potom pilotná prevádzka a nakoniec plošné nasadenie tak, aby od 1. januára 2016 v zmysle schválenej legislatívy všetci poskytovatelia boli napojení na národný informačný systém a využívali jeho služby,“ dodáva Bubla.

Ktoré nemocnice a ktorí lekári budú ako prví zapojení do skúšobnej prevádzky, ministerstvo zdravotníctva ešte nešpecifikovalo. Projekt to určí až pred začatím skúšobnej prevádzky, ktorá by sa mala začať už na budúci rok. Kritici tohto systému hovoria o zneužívaní údajov, ku ktorým budú mať zdravotnícki pracovníci prístup. Centrum tieto špekulácie odmieta. „Pokiaľ ide o bezpečnosť údajov v elektronickej zdravotnej knižke, tá je navrhnutá tak, že lekár, ktorý s tým pracuje, musí byť bezpečne pripojený do národného zdravotníckeho informačného systému, súčasťou pripojenia je aj dodanie čítačiek a klientskeho softvéru,“ dodáva Bubla.

Lekár má podľa neho vydaný elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka (ePZP), ktorým sa identifikuje a autentizuje. Systém si overí, či sa tento konkrétny lekár nachádza v údajovej základni NZIS a ak tam je, povolí mu vstúpiť do systému. V opačnom prípade sa tam nedostane.

Pacient sa k svojej elektronickej zdravotnej karte dostane využitím Národného portálu zdravia. Pre bezpečnú identifikáciu a autentizáciu využije elektronický občiansky preukaz.

Program elektronizácie zdravotníctva eHealth je financovaný z eurofondov. Náklady na jeho realizáciu boli vyčíslené asi na 40 miliónov eur. Národný zdravotnícky informačný systém, ktorý je súčasťou eHealth, by mal stáť okolo 50 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #lekári #zdravotná karta