Dúhový Pride podporí aj primátor Bratislavy Ftáčnik

Podujatie Dúhový PRIDE, ktoré bude tento rok 21. septembra v Bratislave, podporí svojou účasťou aj primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik.

26.08.2013 20:44
Ftáčnik Foto: ,
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
debata (104)

Okrem neho sa na ňom zúčastní a podporí ho aj europoslankyňa Monika Beňová, speváčka Eva Máziková, herečka a speváčka Zuzana Haasová, niekoľko zahraničných ambasádorov pôsobiacich na Slovensku, ale aj maketa ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informoval o tom výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Podujatie, ktoré sa bude na Slovensku konať už po štvrtýkrát, upozorňuje na ľudské práva LGBTI ľudí.

Program akcie Dúhový PRIDE sa začne o 13.00 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sériou príhovorov a hudobných vystúpení. „Na pódium tento rok vyjde aj švajčiarsky ambasádor na Slovensku Christian Fotsch spolu so svojím životným partnerom, ktorý sa pridá k viac ako desiatke zahraničných ambasád podporujúcich myšlienky pochodu,“ priblížil Macko.

Novinkou tohto ročníka budú podľa jeho slov menšie alegorické vozy, na čele ktorých organizátori sľubujú svadobný kabriolet s dvoma nevestami a dvoma ženíchmi. „Mottom tohtoročného Dúhového PRIDE je jedna krásna veta – Do koča, aj do voza!“ spresnila riaditeľka podujatia Romana Schlesinger. Zároveň dodala, že sa chcú opäť priblížiť majoritnej spoločnosti. „Sme jej integrálnou súčasťou, pričom nás rozdeľujú len maličkosti, láska nie je rozdielom, tá nerozdeľuje, ale spája,“ poznamenala. Každý z nich, či už je heterosexuál/ka, gej, lesba, bisexuál alebo transrodový, túži po šťastí a naplnení.

„Niekedy sme do voza a bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu sa trápime či tešíme v škole, práci alebo inej životnej situácii. Inokedy sme do koča – nájdeme lásku svojho života a chceme sa s ňou viezť. Chceme sa zabezpečiť, založiť rodinu, všetci a všetky túžime po tých istých ľudských veciach,“ doplnila.

Dúhový PRIDE sa týmto hlási aj k stáročnej tradícii pestrých pochodov s maskami slovenskými mestami a dedinami, či už fašiangovými, študentskými, baníckymi, dožinkovými. "Sprievody boli nielen zdrojom zábavy a utužovania miestnych komunít, no niekedy aj vyjadrením kritického názoru k stavu spoločnosti. A práve tento aspekt je kľúčový v čase, keď podľa výsledkov posledných európskych výskumov je akceptácia LGBTI ľudí na Slovensku najhoršia v strednej Európe a jedna z najhorších v EÚ vôbec,“ priblížil riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Podujatie sa pridá aj k celosvetovej kritike ruskej anti-LGBTI legislatívy. Na jednom z alegorických vozov sa povezie i živá maketa ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Zákon, ktorý v tomto roku prijala ruská Duma, zhoršil postavenie LGBTI ľudí do takej miery, že ani my, ani svet nemôžeme mlčať. V deň pochodu, teda 21. septembra, vyjadríme náš nesúhlas so stavom ľudských práv v Rusku a pošleme pozdravy solidarity s LGBTI komunitou v tejto krajine,“ uzavrela Jana Jablonická-Zezulová z Iniciatívy Inakosť, ktorá spolu s organizáciou TransFúzia a divadlom NoMantinels spoluorganizuje tohtoročný Dúhový PRIDE Bratislava.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ftáčnik #pride