Primátor Krupiny v diskusii urážal Židov a Rómov

Primátor Krupiny Radoslav Vazan sa v diskusii na sociálnej sieti Facebook dopustil neprípustných výrokov. Až po upozornení a kritike sa verejne ospravedlnil.

27.08.2013 10:00
Krupina, mestské zastupiteľstvo Foto:
Mestské zastupiteľstvo v Krupine.
debata (163)

„Tam sa pozrite na Blízky východ, čo obrezaní parťáci porobili s civilizovanými krajinami, kolískami civilizácie,“ uviedol Vazan. Pýtal sa tiež, či sa na Facebooku zvelebuje aj niekto iný okrem Židov a či len vyvolený národ.

Debata s kontroverznými výrokmi primátora sa rozprúdila ako reakcia na článok o Františkovi Krieglovi, jednej z významných postáv Pražskej jari z roku 1968.

Primátor Vazan pre Pravdu povedal, že spomínané výroky, na ktoré sme sa ho opýtali, neboli politické a neboli určené pre verejnosť. „Boli súčasťou neformálnej súkromnej debaty medzi mnou a Jurajom Marušiakom na Facebooku. Rozhodne sa dištancujem od akýchkoľvek antisemitských názorov. Pokiaľ má niekto pocit, že niektoré z mojich vyjadrení mohlo vyznieť takto, ospravedlňujem sa za to,“ uviedol v reakcii krupinský primátor.

Politológ Juraj Marušiak však tvrdí, že odkaz na článok o Krieglovi bol verejný a nešlo o súkromnú korešpondenciu. „Pán primátor zostáva primátorom aj v neskorých nočných hodinách. Z jeho vyjadrenia mi nie je zrejmé, či si uvedomil povahu svojich výrokov. Takto skoncipované ospravedlnenie nie je možné akceptovať a brať vážne,“ usúdil Marušiak. Podľa neho v demokratických spoločnostiach založených na úcte k človeku sú podobné výroky dostatočným dôvodom na odstúpenie z funkcie a odchod z verejného života.

Vazan kandidoval za primátora za stranu Smer. Tá sa od jeho výrokov dištancovala. „Strana Smer sa jednoznačne dištancuje od podobných prejavov a je proti akýmkoľvek výrokom založeným na odlišnom rasovom, etnickom, národnom alebo sociálnom zmýšľaní,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa Smeru Monika Počátková. Zdôraznila, že predseda Smeru Robert Fico je autorom návrhu zákona, ktorý určil nový pamätný deň SR, a to 9. september – Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Parlament tento návrh schválil ešte v roku 2001.

Vazan sa na Facebooku vyjadroval aj o Rómoch. Písal, že sa dožijeme domobrany slušných ľudí, čo si budú chcieť ochrániť životy, domy a záhrady. „Apropo, Cigáň, čo nám vykradol bývalé jasle, dostal 100 hodín verejnoprospešných prác, samozrejme, ak s tým bude súhlasiť a sudca ho hneď pustil domov, tak tu potom dačo robme a snažme sa. To je iný hnus,“ napísal Vazan.

Vládneho splnomocnenca pre Rómov Petra Polláka viac ako samotné pomenovanie Cigán trápi zmysel toho, čo chcel primátor povedať. Podľa Polláka človek v pozícii primátora by si nemal dovoliť čosi také hovoriť a stavať sa k problému populisticky. „Iba to zväčšuje napätie medzi majoritou a minoritou. Je to aj jeho kapusta, že rómska problematika je v Krupine taká veľká. Najjednoduchšie je obrátiť hnev proti Rómom,“ dodal vládny splnomocnenec.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #krupina #radoslav vazan