Prezidenti preplávali hranicu na pltiach

Štýlový dopravný prostriedok si vybrali prezidenti Slovenska a Poľska pri stretnutí v Červenom Kláštore. Poľská hlava štátu Bronislaw Komorowski priplávala po Dunajci plťou. Na obed sa obaja prezidenti opäť plťou vybrali do poľskej Szczawnice.

27.08.2013 13:00
červený kláštor, gašparovič, dunajec, komorowski Foto:
Slovenský prezident Ivan Gašparovič a poľský prezident Bronislaw Komorowski sa počas stretnutia v Červenom Kláštore previezli po Dunajci na plti.
debata

Splav na pltiach má dlhoročnú tradíciu či už na slovenskej, alebo poľskej strane tejto rieky. „Máme atrakcie na oboch stranách Dunajca, Červený Kláštor je toho príkladom. Máme aj cyklistické chodníky, ktoré by mali lákať turistov, ale máme aj krásne obce a mestečká, hrady, a to všetko robí tento región turisticky veľmi atraktívny,“ povedal Komorowski. Časť týchto atrakcií si prezidenti spoločne pozreli.

Prezidenti včera rokovali o zimnej olympiáde či o čerpaní eurofondov na budovanie cezhraničných regiónov. Gašparovič informoval poľského kolegu o plánovanom dokončení cestného spojenia Bialsko-Biala so Žilinou. Komorowski zase o záverečných rokovaniach na poľskej strane zameraných na vybudovanie plynového „interkonektoru“, ktorý by mal prepojiť slovenské a poľské plynovody. Dotkli sa aj témy integrácie Ukrajiny do Európskej únie.

Z Červeného Kláštora si odniesli faksimile herbára frátra Cypriána, ktorý vyšiel v knižnej podobe len tohto roku, a fľašu kvalitného tokajského vína. Od poľských pltníkov dostali obaja prezidenti goralský klobúk, ktorý patrí k najznámejším symbolom regiónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #Plť #Dunajec #prezidenti #Ivan Gašparovič