Počty odpočúvaní stúpli u polície a vojenských tajných

Počet legálne odpočúvaných ľudí na Slovensku bol v prvom polroku podobný ako v minulosti. Súdy dostali 1 153 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), vyhoveli v 1 089 prípadoch.

27.08.2013 17:15
debata

Nasadzovanie odpočúvaní stúplo len v prípadoch, keď o ne žiadala polícia a vojenské spravodajstvo. Vyplýva to z informačnej správy, ktorú dnes prerokoval brannobezpečnostný výbor parlamentu. Napríklad Slovenská informačná služba požiadala sudcov o odsúhlasenie vyše stovky odpočúvaní, nevyhoveli jej len v troch prípadoch. Počet odpočúvaných na základe žiadosti SIS bol približne rovnaký, ako v prvom polroku 2012. „Tam bol veľký rozdiel medzi rokom 2011 a 2012. V roku 2012 poklesol počet odpočúvaní o viac ako 50 percent,“ priblížil predseda výboru Jaroslav Baška počty odpočúvaní, ktoré robila SIS.

Najviac odpočúvaní robieva Policajný zbor, kde ich býva 1 500 až 1 800. Za prvý polrok tohto roka dali policajti vyše 920 žiadostí. „Tam bolo aj najviac odmietnutí, až 56, ale z takého počtu to nie je vysoké percento," poznamenal Baška. Vojenskí spravodajcovia mali vlani za celý rok 38 odpočúvaní, teraz len za prvý polrok už majú 46 odpočúvaní( jedno zamietnuté). Colníci mávajú štandardne do 200 odpočúvaní ročne, tento polrok ich je zatiaľ necelých 80 (štyri zamietnuté). Zbor väzenskej a justičnej stráže takmer vôbec nevyužíva možnosť odpočúvaní, ktorú zo zákona má.

Zložky, ktoré majú právo žiadať o nasadenie informačno-technických prostriedkov, posielajú výboru informáciu o počte žiadostí, získaných súhlasoch a odmietnutiach. „My si to potom cez súdy spárujeme. Minister spravodlivosti nám potom pošle počty zo súdov, ktoré to môžu schvaľovať alebo odmietnuť – a musí to sedieť,“ vysvetlil Baška. Pri odmietnutých žiadostiach sa dôvody nedozvedajú. K dnešnej podobe kontroly má pripomienky člen výboru Martin Fedor (SDKÚ) „"Pred vyše rokom som predložil do parlamentu návrh, ktorý by zaviedol kontrolu odpočúvaní. Hovorím zaviedol, pretože toto, čo každý polrok prerokúvame, je v podstate štatistika, nie skutočná kontrola,“ povedal.

Poslanci za stranu Smer vtedy návrh odmietli a podľa Fedora ich predstavitelia vlády ubezpečovali, že ešte na jeseň minulého roka sami predložia taký návrh. „Prešiel rok, máme tu pomaly zasa jeseň – a stále nič. Musím bohužiaľ skonštatovať, že v oblasti obrany a bezpečnosti vláda mešká so všetkým, čo sľubovala," dodal poslanec.

V apríli ukázal rezort obrany parlamentnému výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva pracovnú verziu zákona. Možnosť kontrolovať oprávnenosť nasadenia odpočúvaní a iných informačno-technických prostriedkov podľa nej majú získať tri parlamentné výbory. Teraz to robí len brannobezpečnostný výbor, ktorému by mala zostať kontrola odpočúvaní, ak ich použije polícia,

Zbor väzenskej a justičnej stráže alebo Colná správa. Výbor, ktorý bude kontrolovať budúci Úrad civilného spravodajstva (navrhovaný nástupca SIS), by mal mať na starosti aj kontrolu odpočúvaní tejto tajnej služby. Podobne by túto kontrolnú funkciu nasadzovania informačno-technických prostriedkov dostal aj osobitný výbor na kontrolu vojenského spravodajstva. Kontrola využívania informačno-technických prostriedkov má byť raz ročne, alebo na podnet občana, resp. ak sa na nej uznesie výbor. Kontrolu majú robiť štyria poverení poslanci daného výboru – jeden je vždy predseda výboru, dvaja „vládni“, resp. koaliční poslanci a jeden poslanec z opozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #odpočúvanie #súdy