Dubovcová a Kaliňák sa na výbore sporili pre zásah v Moldave

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a minister vnútra Robert Kaliňák sa v utorok na ľudskoprávnom výbore parlamentu sporili o tom, či bol júnový zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou v poriadku.

27.08.2013 18:41
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (11)

Tvrdenie polície o tom, že nevstupovali do obydlí, sa podľa Dubovcovej nepotvrdilo. „Dôkazy, ktoré sme zozbierali, svedčia o opaku,“ povedala. „Neviem si predstaviť, že by polícia urobila takúto akciu napríklad v petržalských panelákoch,“ dodala s tým, že išlo o represívnu akciu. „Nenašli sme právny titul na to, aby bola táto akcia vykonaná.“

Minister vnútra Robert Kaliňák na výbore tvrdil, že správa ombudsmanky Dubovcovej o zásahu je spolitizovaná. „Celému prípadu uškodila hyperbolizácia. Najviac poškodilo relevantnosti faktov a výpovedí uvádzanie o 80 zranených a útoku na malé dieťa, ktoré sa nepotvrdili,“ vyjadril sa Kaliňák.

Ombudsmanka Dubovcová nepovažuje inšpekciu ministerstva vnútra za nezávislý orgán. „Nemá atribúty nezávislého kontrolného orgánu,“ povedala. „Inšpekcia veľakrát preukázala tvrdý prístup k policajtom,“ oponoval jej minister Kaliňák. Dodal, že inšpekcia nie je orgán činný v trestnom konaní, a preto nemusí napríklad vypočúvať svedkov. „Je to inštitúcia, ktorá prešetruje proces polície,“ uviedol. Ak bol porušený zákon či ublížené na zdraví, treba sa podľa ministra obrátiť na prokuratúru.

Poslanec Pavol Hrušovský (KDH) priznal, že z doteraz predložených správ o zásahu v Moldave sa ťažko hľadá pravda. „Mne z tohto vychádza, že tu niekto tú pravdu nehovorí, vyzerá to na remízu,“ povedal. Poslanec Vladimír Jánoš zo Smeru povedal, že zásah polície sa hodnotí na základe straníckej príslušnosti. „Je mi ľúto, že hodnotíme zásah polície na základe príslušnosti k politickej strane. Pre mňa je záväzná správa ministerstva vnútra,“ dodal.

Parlamentný výbor mimoriadnu správu ombudsmanky vzal na vedomie, no odmietol, aby sa o nej rokovalo v pléne národnej rady. Na rokovanie výboru prišli aj niekoľkí obyvatelia osady v Moldave nad Bodvou, výbor však neodhlasoval možnosť, aby dostali slovo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #osada #Moldava nad Bodvou #Robert Kaliňák