Trnava bude mať po viac ako roku opäť svojho arcibiskupa

Trnava bude mať po viac ako roku opäť svojho arcibiskupa. V piatok v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave menovaný trnavský arcibiskup Ján Orosch prevezme kánonické vlastnenie Trnavskej arcidiecézy podľa Kódexu kánonického práva.

29.08.2013 13:47
Ján Orosch, arcibiskup Foto:
Ján Orosch.
debata (7)

Podľa kódexu má vysvätený biskup prevziať kánonické vlastnenie diecézy do dvoch mesiacov od jej prijatia. Orosch bol vysvätený na biskupa 2. mája 2004. Posledný rok bol apoštolským administrátorom „sede vacante“ Trnavskej arcidiecézy.

Nového arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu vymenoval pápež František 11. júla. Rok predtým (4. júla 2012) pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu arcibiskupa Roberta Bezáka. Dátum prevzatia úradu si zvolil Orosch. V piatok 30. augusta je deň slávnosti výročia posviacky katedrálneho Chrámu svätého Jána Krstiteľa v Trnave.

Menovaného arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy uvedie do úradu bratislavský arcibiskup – metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bude Ján Orosch, hlavnými koncelebrantmi budú arcibiskupi Mario Giordana, apoštolský nuncius na Slovensku, Stanislav Zvolenský, košický arcibiskup – metropolita Bernard Bober a prešovský arcibiskup – metropolita Ján Babjak. Koncelebrovať budú i ďalší slovenskí biskupi a biskupi z okolitých krajín, ako i kňazi z Trnavskej arcidiecézy a z ostatných regiónov Slovenska.

Orosch po vymenovaní povedal, že počas kňazskej služby bez váhania a s úplnou samozrejmosťou prijímal rozhodnutia svojich biskupov, a to bez akéhokoľvek predchádzajúceho rozhovoru, vidiac v rozhodnutí biskupa Božiu vôľu. „Prvé moje zaváhanie prišlo pri menovaní za titulárneho seminského a pomocného biskupa Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy, dnes už blahoslaveným pápežom Jánom Pavlom II. Cítil som sa nehodný a málo pripravený na plnenie takej dôležitej služby,“ povedal arcibiskup Orosch. Zároveň dodal, že si je vedomý všetkých svojich nedostatkov a hriešnosti. „Iba s dôverou v Božiu pomoc, milosrdenstvo a ochranu, ako aj pomoc mojich spolubratov v biskupskej a kňazskej službe, prijímam úplne a bezvýhradne rozhodnutie Svätého Otca Františka o mojom menovaní do služby trnavského arcibiskupa,“ uviedol.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #Trnava #arcibiskup #Orosch