Nemocnice prišli o záchranky, ich zadlženosť sa zvýši

Petíciou chce samospráva a občania Myjavy bojovať proti rozhodnutiu ministerstva zdravotníctva, ktoré odobralo miestnej nemocnici licenciu na prevádzkovanie záchrannej zdravotnej služby.

01.09.2013 15:00
Bojnice, nemocnica Foto: , ,
Nemocnica v Bojniciach prišla o licenciu na prevádzkovanie záchranky. Doteraz tu fungovala 37 rokov.
debata (27)

Túto službu pritom nemocnica vykonávala 33 rokov. V celej SR takto dopadlo 8 nemocníc. Prichádzajú tým o lukratívnu ziskovú činnosť a budú zvyšovať svoje zadlženie.

„Záchranku prevezme súkromná spoločnosť z Limbachu. Je to rozhodnutie, ktoré nemá žiadnu logiku ani opodstatnenie. Považujem to za zbytočné rozkrádanie verejných zdrojov. Myjavská nemocnica príde ročne o 130– až 150-tisíc eur, ktoré jej budú chýbať, aby mohla poskytovať služby obyvateľom tohto regiónu. Z môjho pohľadu je to absolútne chrapúnstvo,“ zdôraznil primátor Myjavy Pavel Halabrín.

Minulý týždeň sa v Myjave rozbehla petícia proti odobratiu licencie tunajšej nemocnici. Ministerstvo zdravotníctva však už teraz upozorňuje, že svoje rozhodnutie meniť nehodlá. „Rozhodnutie výberovej komisie ministerstva zdravotníctva je konečné a nemenné,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Pavel Halabrín považuje ambulancie záchrannej zdravotnej služby za jedinú činnosť v zdravotníctve, kde nemocnice úspešne konkurovali súkromným spoločnostiam. Podľa neho je preto nelogické, aby nemocniciam zobrali aj poslednú možnosť, ako získať aspoň časť z balíka peňazí pre zdravotníctvo. „Na jednej strane chceme zrušiť súkromné poisťovne, aby sa nebralo z verejných zdrojov, na druhej strane dávame milióny eur zo záchraniek do súkromných rúk. Tieto peniaze sa stopercentne už do zdravotníctva nevrátia,“ dodal Halabrín.

O záchranku prišla aj NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach. Jej vedenie je presvedčené, že kritériá zadané vo výberovom konaní nemocnica splnila. „Dôvody, prečo naša nemocnica nebola úspešná vo výberovom konaní, nepoznáme. Ambulancie ZZS úspešne prevádzkujeme vyše 37 rokov. Pridelenie licencie inému subjektu bude pre nemocnicu znamenať medicínsku aj ekonomickú stratu, s dopadmi na rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zisk z prevádzkovania ambulancií ZZS sme v plnej miere použili na poskytnutie zdravotnej starostlivosti pre pacientov nemocnice,“ zdôraznil Ján Belanský, riaditeľ NsP v Bojniciach.

Posádky záchrannej zdravotnej služby v tejto nemocnici patria medzi najvyťaženejšie v regióne. Organizačne sú prepojené s pracoviskom urgentného príjmu nemocnice, čím je zabezpečené optimálne prepojenie prednemocničnej a včasnej nemocničnej starostlivosti. To umožňuje záchranárom aktívne sa podieľať na zdravotníckych činnostiach pracoviska urgentného príjmu a získať prax, ktorá je pre záchranárske posádky pracujúce len v teréne prakticky nedostupná.

Ministerstvo zdravotníctva nepovažuje prideľovanie licencií súkromným spoločnostiam za žiadne rozkrádanie verejných zdrojov. Argumentuje tým, že do výberových konaní sa môžu zapojiť štátne aj súkromné subjekty. „Licencie na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby sa v minulosti udeľovali na 4 roky, v súčasnosti sa legislatíva zmenila a licencie sa udeľujú na 6 rokov. Každý prevádzkovateľ takejto ambulancie má po skončení licencie právo zúčastniť sa na výberovom konaní a opätovne si obhájiť licenciu na poskytovanie tejto služby,“ pripomenula Zuzana Čižmáriková.

Na celom Slovensku prišlo v prvom kole o licencie na prevádzkovanie ambulancií ZZS spolu 8 nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva plánuje vyhlásiť ešte dve kolá výberového konania, v ktorých sa bude rozhodovať o licenciách pre 273 staníc záchrannej zdravotnej služby.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Bojnice #záchranky