Baťovci už tento mesiac požiadajú o odškodné

Dediči po najznámejšom československom podnikateľovi Janovi Antonínovi Baťovi podajú v týchto dňoch formálnu žiadosť o vyplatenie odškodného za majetok, ktorý bol Baťovi zhabaný na základe Benešových dekrétov.

02.09.2013 20:00 , aktualizované: 03.09.2013 08:00
Baťovci Foto:
Potomok známeho československého podnikateľa Jana Antonína Baťu John Nash s rodinou.
debata (117)

Jeho výšku však stanoví až ministerstvo financií. Zástupca dedičov Tomáš Pecina odhaduje cenu majetku na viac ako miliardu eur.

Podľa Pecinu už majú materiály o Baťovom majetku skompletizované. „Tento mesiac by sme chceli podať formálnu žiadosť na ministerstvo financií o vyplatenie náhrady,“ tvrdí Pecina. Pod Baťov koncern patrilo veľké množstvo podnikov, vybudoval tu štyri priemyselné centrá, Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostredníctvom akciovej spoločnosti vlastnil napríklad aj Bojnický zámok. Pri dohľadávaní majetkov sa podľa Pecinu zistilo, že do Baťovho koncernu patril ešte aj Pravenec a letisko Poprad. A, naopak, Gumárne Púchov, o ktorých sa pôvodne hovorilo ako o majetku Baťovcov, do koncernu nepatrili.

Tento mesiac prídu z USA na Slovensko vnuk a vnučka Jana Antonína Baťu John Nash a Mario Barroso. Okrem riešenia majetkových záležitostí sa na pozvanie primátora Jozefa Božika zúčastnia na oslavách 75. výročia založenia Partizánskeho.

Primátor tvrdí, že potomkov známeho podnikateľa pozval preto, aby svojou prítomnosťou umocnili skutočnosť, že zakladateľom nášho mesta je práve jeden z najznámejších podnikateľov. „Súčasťou osláv je aj odhalenie tabule Jana Antonína Baťu v parku a jeho príbuzní budú súčasťou veľkej skupiny pozvaných hostí,“ dodáva Božik. Oslavy jedného z najmladších miest na Slovensku sa budú konať od 13. do 15. septembra.

John Nash (53) a jeho sesternica Mario Barroso neprídu k nám prvýkrát. John má za manželku Slovenku Janu (46), ktorá pochádza z dedinky Solčany pri Topoľčanoch. Potomok slávneho podnikateľa tam podľa jeho svokry pani Márie Melicharekovej chodieva tak raz za dva roky. „Moja dcéra sa s Johnom zoznámila, ešte keď pracovala na obchodnom konzuláte v Sao Paule,“ hovorí šesťdesiatsedem­ročná pani Melichareková. Spolu sa stretli u jeho tety Ľudmily Baťovej, ktorá tam viedla československý tanečný súbor. Keďže Jana ešte na Slovensku roky tancovala v ľudovom súbore, neodolala a začala tancovať aj pod vedením Ľudmily. A jedného dňa prišiel John na návštevu k svojej tete…

John podľa vyjadrení pani Melicharekovej nepokračuje v rodinnom podniku: „Venuje sa marketingu a počítačom, dcéra je ekonómka,“ dodáva. Spolu majú tri deti, vysokoškoláčku Andrejku (20), maturantku Katku (18) a tiež ešte študenta Jamesa (15). Žijú v Hamptone pri Bostone. „Stretávame sa tak raz za rok, občas prídu k nám na Slovensko alebo chodievame za nimi zas aj my. A takmer denne sme v kontakte, teraz to už nie je problém,“ dodáva pani Mária.

Na príchod dcéry a zaťa sa veľmi teší. „Vždy som rada, keď sa stretneme, aj keď by to mohlo byť aj častejšie,“ povzdychne si, ale uvedomuje si, že je to ďaleko. Osemnásť až dvadsať hodín cestovať je únavné. A aké jedlo im pripraví?

„John má naše jedlá veľmi rád, hlavne placky, palacinky, sviečkovú, kapustu, takú rajčinovú, a hlavne koláčiky. Musím povedať, že zje všetko, čo mu navaríme, aj keď teraz trocha diétoval,“ dodáva. Vnučkám zas chutia parené buchty. Trocha jej je smutno, že tie veľmi slovensky nerozprávajú. Keď boli menšie a chodili častejšie, vedeli viac. „Ale rozumejú takmer všetko, povedia mi baby, ľúbime ťa, čo poteší, ale predsa ten fyzický kontakt chýba,“ hovorí.

Snahu o dedičstvo po veľkopodnikateľovi pani Melichareková nekomentuje. „Nechcem sa do toho miešať, sú to majetkové záležitosti môjho zaťa a jeho rodiny, myslím si, že nechcú nič, čo im nepatrí, ani kaštiele, ani fabriky, len sa chcú dohodnúť na finančnom vyrovnaní,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #majetok #odškodné #Baťa