Keď sme sa uvideli v triede, všetci sme sa začali smiať

Chuť pridať do kalendára o dobrých pár strán navyše, len aby sa oddialil začiatok školského roka? Zdá sa, že dnešní školáci ju vôbec nemajú.

03.09.2013 09:00
Škola, Vazovova, žiaci Foto: ,
Po dvojmesačných prázdninách opäť zasadli do školských lavíc aj žiaci Základnej školy na Vazovovej ulici v Bratislave.
debata

Na učenie sa síce žiaci základných škôl príliš netešia, o to viac sa nevedeli dočkať stretnutí s kamarátmi, v niektorých prípadoch aj s učiteľkou. Veď kto vie úprimnejšie oceniť prázdninové zážitky, nové šaty či hračky ako rovesníci? Medzi deťmi, ktoré včera do školy šli výnimočne s kvetom namiesto školskej tašky, bolo ťažké nájsť uplakaného alebo vystrašeného prváčika. Po dvojmesačných letných prázdninách žiaci z celého Slovenska opäť zasadli do školských lavíc.

Pred Základnou školou na Vazovovej ulici v Bratislave sa deti začali pomaly schádzať už pol hodiny pred ôsmou ráno, keď mali naplánované slávnostné uvítanie. Opisovať zážitky z leta či posťažovať sa, že bude zasa treba robiť domáce úlohy, je asi lepšie bez učiteľky za chrbtom. Ako sa ukázalo, na Vazovovej majú učitelia pochopenie aj pre to.

Siedmak Aymen Al-Mandalawi sa tešil najmä na kamarátov, hoci sa vídali aj počas prázdnin. „V škole je to oveľa väčšia sranda a učenie sa dá vždy zvládnuť. Najlepšie bolo, že keď sme sa ráno všetci uvideli v triede, hneď sme sa ako na povel začali smiať. Asi sme boli takí šťastní, že sa zasa vidíme,“ povedal o zvítaní. A hoci mu tento rok pribudne chémia, z ktorej má veľa žiakov obavy, celkom sa ňu teší. Radosť mu trochu pokazila len správa, že jeho obľúbená triedna učiteľka je tehotná a od decembra zo školy odchádza.

Na prvý deň v škole celé leto čakala čerstvá prváčka Sofia Teperová, ktorá nadšene stískala v ruke svoj nový šlabikár. „Chodila som predtým aj do škôlky, ale v škole bude asi lepšie. Čítať a počítať už trochu viem, ale tu sa to naučím ešte lepšie,“ hovorí. Pozdáva sa jej aj triedna pani učiteľka a noví spolužiaci. S niekoľkými z nich sa už stihla dokonca aj skamarátiť. Jej rodičia, ktorí ju v tento významný deň sprevádzali, boli nadšení rovnako a hrdosť na malú prváčku sa v ich očiach nedala prehliadnuť.

Tretiak Horja Popa s rumunskými koreňmi sa nevedel dočkať, keď sa spolužiakom pochváli novou hračkou. „Dostal som ju od nevlastného bratranca, je to taká vecička, čo sa roztáča. Mať dlhšie prázdniny by som nechcel, už som sa veľmi tešil na kamarátov, ale aj na učenie,“ skončil. Prvý deň v škole ubehol rýchlo aj vďaka rozprávaniu zážitkov z letných prázdnin. V triede, kam Horja chodí, bolo stretnutie po lete netradičné.

„Každý pondelok počas školského roka začíname vyučovanie tak, že si všetci sadneme do kruhu na koberec a hovoríme si, aký mal kto víkend. Teraz sme namiesto dvoch dní rozoberali dva mesiace,“ zasmiala sa mladá triedna učiteľka tretiakov Katarína Rodziňáková. Všetky deti podľa nej tvrdili, že do školy sa tešili, rovnako to platí aj pre ňu. Život bez svojej práce si už nevie ani predstaviť, a hoci ju deti niekedy aj nazlostia, dodávajú jej energiu a veľa sa od nich učí. Vázy navyše potrebovať nebude. „Kvetov som od žiakov dostala veľa, ale každý rok mám vo zvyku ich všetky doniesť mojej mame. Veľmi si vážim, že mi ich deti nosia, cítim však zadosťučinenie, keď ich môžem podarovať mame,“ dodala učiteľka.

Pred školou pútala pozornosť skupinka rozchichotaných dievčat. Jednej z nich, šiestačke Nine Pávnicovej, sa nový školský rok pozdával aj vďaka triednej učiteľke. „Oznámila nám, že cez leto si úplne vygumovala pamäť a zabudla na všetky naše doterajšie prehrešky. Vraj začíname celkom nanovo,“ vysvetlila. Napriek tomu podľa nej učiteľka trvá na tom, že kamarátky nemôžu spolu sedieť v jednej lavici, pretože príliš vyrušujú. Radosť jej trošku kazila aj fyzika, ktorá im tento rok pribudne. Vzápätí však veselo dodala, že aspoň chémia na ňu ešte rok počká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #škola #školský rok