Župy začínajú školám diktovať počty tried

Začínajúci sa školský rok je posledný, pri ktorom si niektoré stredné školy mohli samy určiť, koľko prvých ročníkov otvoria.

03.09.2013 13:00
debata (6)

Od budúceho roka im budú tieto počty diktovať župy bez ohľadu na to, či ide o štátne, cirkevné, alebo súkromné zariadenia.

Samosprávne kraje doteraz len odporúčali počty tried prvých ročníkov. Po novom to školám priamo povoľujú. Do konca septembra by mali zverejniť čísla záväzné pre budúci školský rok. Konečné rozhodnutia zatiaľ povedali len zastupiteľstvá v Košiciach a Prešove, kde majú mať o rok 356, respektíve 439 prvých tried na stredných školách. Medzi košickými poslancami rozprúdilo výmenu názorov najmä zníženie počtov prvákov na gymnáziách o dve triedy. Podľa schváleného materiálu ani jednu prvú triedu neotvorí Gymnázium Štefana Moysesa v Moldave nad Bodovou, spojená škola v Dobšinej a v Sečovciach.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková uviedla, že nemajú údaje o tom, koľko tried bolo v školách v predchádzajúcich rokoch. Rovnako odpovedala aj trnavská župa s tým, že eviduje len počet zapísaných žiakov, nie tried. O presných počtoch zatiaľ hovorí len žilinská župa. Podľa nového návrhu by v nej mal v budúcom školskom roku o dve poklesnúť počet prvých tried na verejných gymnáziách. Naopak, až o 45 prvých ročníkov by malo byť viac na stredných odborných školách. Pribudnúť by mali aj tri cirkevné stredné školy.

Ostatné kraje tvrdia, že na rozhodnutie o prvých triedach majú ešte dostatok času. „Termín je do konca septembra,“ reagovala hovorkyňa Trenčianskeho kraja Vlasta Hencelová.

Predsedníčka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková vraví, že podľa jej informácií župy v tomto roku zatiaľ vychádzajú v ústrety požiadavkám zriaďovateľov, hoci sa už objavili aj rozporuplné návrhy. „V Košickom a Prešovskom kraji došlo k redukcii tried tak, že kraj požiadal niektoré školy, aby zlúčili triedy v prvom ročníku, hoci ide o rozdielne odbory, ako o obchodnú akadémiu a o lýceum, kde je ešte aj iná časová dotácia predmetov,“ upozorňuje.

Dodáva však, že skutočný dosah nových pravidiel sa ukáže najskôr o rok. „Myslím, že toto je taký testovací rok. Jednak sú v novembri župné voľby, čo určite ovplyvňuje rozhodovanie, a takisto sa omeškala pasportizácia škôl, čiže nie sú ešte zmapované všetky školy, ich výsledky a porovnania v rámci kraja,“ myslí si Repčíková. Predpokladá, že župy by v budúcnosti mohli uprednostňovať školy, ktoré samy zriaďujú.

Na návrh školy a po porade so samosprávnym krajom môže rozhodnúť o zvýšení počtu tried prvého ročníka ešte ministerstvo školstva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #triedy #voľby do VÚC