Výbor odporučil neprijať prezidentove pripomienky k autorskému zákonu

Mediálny výbor Národnej rady odporučil v utorok neprijať pripomienky prezidenta Ivana Gašparoviča k novele autorského zákona.

03.09.2013 11:24
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata

K rovnakému uzneseniu dospel minulý týždeň ústavnoprávny výbor. Poslanci by tak mali v pléne na aktuálnej septembrovej schôdzi prelomiť prezidentovo veto a odhlasovať pôvodné znenie novely zákona. „Priklonili sme sa k ústavnoprávnemu výboru. Je to vládny návrh zákona, ktorý bol v pripomienkovom konaní. Tým by sme ho absolútne znehodnotili, keby sme podporili pripomienky pána prezidenta,“ vysvetlil pre TASR šéf mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer).

Ako dodal, o novele sa predtým rokovalo aj s majiteľmi a vydavateľmi novín a dospelo sa k zhode na súčasnom znení. „Keby sme prijali niečo iné, išli by sme proti týmto rokovaniam,“ podčiarkol Jarjabek. Vládnu novelu zákona schválil parlament 21. júna. Prezident ju v júli nepodpísal a vrátil na opätovné prerokovanie do NR SR.

Hlave štátu sa nepozdával fakt, že sa k súbornému dielu zaradili aj noviny, ktoré tak budú spadať pod ochranu podľa autorského zákona. Podľa neho by tým prišlo k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov. „Ide o neopodstatnenú ochranu, ak sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva,“ konštatoval Gašparovič. Doplnenie novín do paragrafového znenia novely zákona považoval za neopodstatnené. Riziko videl v sťažení prístupu k informáciám.

Novela je vo svojej podstate transpozíciou európskej smernice do slovenskej legislatívy, prekračuje ju však tým, že posilňuje autorskú ochranu tvorcov novín. Ak je v novinách aspoň jeden príspevok, na ktorý sa vzťahuje ochrana autorského diela, celé noviny sa budú považovať za súborné dielo podobne, ako je tomu dnes v prípade časopisov. Agentúry, ktoré monitorujú novinové správy a ďalej ich predávajú, preto budú od termínu účinnosti novely potrebovať na takúto činnosť súhlas vydavateľa novín. Keď ho získajú, budú môcť na trhu umiestňovať svoje produkty rovnako, ako doteraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #autorský zákon #Jarjabek #Ivan Gašparovič