Hrušovský: Opozícia musí nájsť nové riešenie voľby šéfa NKÚ

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský by chcel, aby opozícia našla nové riešenie situácie okolo voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Mala by sa podľa neho o to pokúsiť po skončení utorkovej parlamentnej schôdze.

03.09.2013 12:17 , aktualizované: 12:37
Pavol Hrušovský, KDH Foto:
Pavol Hrušovský, šéf poslaneckého klubu KDH.
debata (1)

„Predseda NKÚ je vysoký ústavný činiteľ s pomerne veľkými právomocami aj v oblasti boja s korupciou a klientelizmom. A budem sa usilovať po skončení schôdze Národnej rady hľadať nové riešenia. Nie sme spokojní s týmto stavom,“ povedal na utorkovej tlačovej konferencii Hrušovský.

Post má podľa dohody patriť opozícii. Jej doterajší kandidáti však neuspeli, v Smere nenašli podporu. Posledného Maroša Žilinku opozícia stiahla ešte pred voľbou, keďže Smer nevyhovel požiadavke voliť verejne. Hrušovský pripomenul, že Smer odkázal opozícii, že má voči Žilinkovi výhrady, avšak nekonkretizoval ich.

Hrušovský potvrdil, že Žilinka je stále pripravený kandidovať. Smer však podľa šéfa klubu KDH musí zmeniť svoj postoj k nemu. „Kandidát je pripravený kedykoľvek sa uchádzať o dôveru Národnej rady. Ale nenecháme so sebou manipulovať. Pokiaľ Smer nezmení svoj postoj k personálnemu návrhu, tento návrh opäť podávať nebudeme,“ povedal za opozíciu Hrušovský.

Šéfa NKÚ mali voliť poslanci na schôdzi, ktorá sa začne dnes. Opozícia ani Smer však do hlasovania nikoho nenavrhli. Termín uplynul 2. septembra o 16.00. Doručené boli len návrhy na funkciu podpredsedov NKÚ, o tieto posty sa uchádzajú Igor Šulaj a Vladimír Tóth. Nominovali ich poslanci Smeru-SD. Voľba sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra.

Vzhľadom na situáciu sa šéfa NKÚ nepodarí zvoliť už po siedmy raz. Na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Hrušovský to nepovažuje za dobré. „Je to vážny problém,“ poznamenal.

Kaliňák predložil volebné zákony ako kedysi Mečiar, tvrdí Hrušovský

Zákony o voľbách predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) podobne ako kedysi Vladimír Mečiar (HZDS). Tvrdí to Pavol Hrušovský. Kresťanským demokratom to prekáža. Sú presvedčení, že takéto zákony si vyžadujú širokú diskusiu a dohodu. Práve pri zákonoch, ktorými minister Kaliňák mieni zjednotiť pravidlá pre voľby a kampaň, očakáva Hrušovský hádky nielen medzi opozíciou a Smerom, ale aj vo vládnej strane.

Hrušovskému je ľúto, že Kaliňák predkladá návrhy podobne ako Mečiar. Vidí za tým opojenie mocou a vedomie, že vďaka prevažnej väčšine v parlamente môže Smer všetko. „Žiaľ, sme svedkami, že vládna strana vedomá si svojej väčšiny, obchádza ostatné parlamentné strany,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Hrušovský. Pohodlná väčšina zabezpečuje Smeru podľa neho prijať zmeny, ktoré vyhovujú len vládnej strane. „Mrzí ma to, lebo takéto zákony, ktoré presahujú volebné obdobia, by mali byť predmetom vážnych politických diskusií,“ doplnil.

Poznamenal, že volebné zákony vyvolávajú isté nedorozumenia, preto pri nich očakáva hádky na rôznych frontoch. Podobne je na tom podľa neho aj novela rokovacieho poriadku. Dodal, že napríklad k volebným zákonom má svoje výhrady aj KDH. Strana nesúhlasí s tým, aby do volebných komisií mohli navrhovať členov len strany, ktoré v posledných voľbách prešli trojpercentnú hranicu. Tiež je pre KDH problém volebné moratórium, ktoré dnes platí len pri niektorých voľbách, po novom má byť pri všetkých. „Je to zbytočné,“ povedal Hrušovský.

KDH nesúhlasí ani s tým, aby sa prieskumy verejnej mienky nemohli zverejňovať tri týždne pred voľbami. Pri rokovaní o volebných zákonoch bude tiež presadzovať zavedenie štyroch volebných obvodov. Dnes má Slovensko len jeden, čo zaviedol Mečiar.

Hrušovský upozornil aj na zákon z dielne KDH, ktorý má chrániť oznamovateľov korupcie. Považuje ho za dobrý a hoci v Smere podľa neho hľadajú dôvody prečo ho neschváliť, verí, že prejde. Za dôležitý považuje aj zákon o lobingu. KDH ním chce zadefinovať pravidlá pre lobing a tiež postihy za porušenie tohto zákona.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Hrušovský