Všetci mestskí poslanci z Krupiny odsúdili výroky primátora o Židoch

Poslanci mestského zastupiteľstva v Krupine odsúdili vyjadrenia primátora mesta Radoslava Vazana, ktorý na Facebooku kritizoval velebenie Židov.

04.09.2013 11:54
poslanec, krupina, Jan Hambacher, Zuzana Szatmary Foto: ,
Krupinskí poslanci Ján Hambacher a Zuzana Szatmáry.
debata (18)

„Považujeme takéto výroky za absolútne neakceptovateľné, nekultúrne a dištancujeme sa od nich. Sme presvedčení, že jeho názory neodrážajú zmýšľanie väčšiny občanov Krupiny,“ píše sa vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísalo všetkých 12 poslancov zastupiteľstva. Vyhlásenie poslancov v stredu na tlačovej besede predstavil poslanec a exprimátor Krupiny Ján Hambacher.

Výrokmi primátora sa budú zaoberať na zastupiteľstve, ktoré bude 11. septembra. Podľa Hambachera tak chceli urobiť už na zastupiteľstve 30. augusta, Vazan však zasadnutie odsunul. Ak sa na zastupiteľstve objaví návrh, aby sa primátor Vazan vzdal svojej funkcie, Hambacher návrh podporí. „Mal by vyvodiť nejaké svoje osobné vnútorné ospravedlnenie, ale pre mňa žiadne ospravedlnenie nie je dostačujúce. Pokiaľ taký návrh padne a bude v zastupiteľstve, ktoré bude žiadať, aby odstúpil zo svojej funkcie, tak budem za,“ povedal na tlačovej besede. Dcéra spisovateľa a krupinského rodáka Juraja Špitzera Zuzana Szatmáry si myslí, že antisemitizmus spoločnosť hendikepuje a robí ju chorou. „Antisemitizmus je zlo, pretože je predsieňou fašizmu a fašizmus je smrť, utrpenie, vraždy,“ hovorí Szatmáry.

Primátor Krupiny Radoslav Vazan kritizoval na Facebooku velebenie Židov. „Zase hrdinský Žid, no kto iný? Na tomto Facebooku sa aj niekto iný okrem Židov zvelebuje, či len vyvolený národ?“ komentoval primátor Krupiny Radoslav Vazan zo Smeru článok o Františkovi Krieglovi, jedinom členovi československej delegácie, ktorý v roku 1968 nepodpísal tzv. moskovské protokoly. Vazanov príspevok sa podľa Sme objavil pod verejným profilom politológa Juraja Marušiaka. Primátor reagoval na to, že sa v článku webu idnes.cz spomína Krieglov židovský pôvod. „Jedným z paradoxov českej histórie je, že česť nášho národa zachránil židovský chlapec Franz Kriegel zo Stanislawowa,“ píše sa v texte.

Denník Pravda uozornil, že Vazan sa na Facebooku vyjadroval znevažujúco aj o Rómoch. Písal, že sa dožijeme domobrany slušných ľudí, čo si budú chcieť ochrániť životy, domy a záhrady. „Apropo, Cigáň, čo nám vykradol bývalé jasle, dostal 100 hodín verejnoprospešných prác, samozrejme, ak s tým bude súhlasiť a sudca ho hneď pustil domov, tak tu potom dačo robme a snažme sa. To je iný hnus,“ napísal Vazan na Facebooku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #židia #krupina