Opozícia má podozrenie, že kauza VSS sa nevyšetruje, Glváč tvrdí opak

Opoziční poslanci z Osobitného kontrolného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva majú podozrenie, že vyšetrovanie kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby z rokov 2006-2010 sa nehýbe, keďže orgány činné v trestnom konaní nedisponujú všetkými potrebnými dokumentmi. Minister obrany Martin Glváč (Smer) to popiera.

04.09.2013 15:10
Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (8)

„My sme poskytli a poskytujeme súčinnosť. Všetky doklady, ktoré vyšetrovatelia požadovali, majú a je to už na orgánoch činných v trestnom konaní,“ uistil minister novinárov po stredajšom rokovaní výboru s tým, že všetko sa vyšetruje, ako sa má. Zároveň potvrdil, že vyšetrovatelia si nevyžiadali všetky dokumenty týkajúce sa údajnej kauzy v rozsahu viac ako 2100 listov. „Niektoré vyhodnotili už pri podaní, že sú to hlúposti. Vyžiadali si ale dostatok materiálov,“ uistil.

Opačný názor má však člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). „Myslím si, že sa to absolútne nehýbe a minister odmieta odpovedať na úplne jednoduché otázky. Dnes sa odmietol vyjadriť k informácii, že v prostredí archívu Vojenského spravodajstva sa modifikujú zmluvy, teda vyberajú sa nejaké dokumenty, menia sa tam mená, čísla a rôzne údaje. Odmietol tiež povedať, či je to vôbec systémovo možné,“ tvrdí Galko. Podľa jeho slov všetko smeruje k tomu, že kauza bude zametená pod koberec. „Nie je tu záujem,“ vyhlásil.

Aj predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ) vraj disponuje informáciami, že vyšetrovanie kauzy stojí. „Preto som dnes túto otázku otvoril na rokovaní výboru a pýtal som sa ministra. On to odmietol, povedal, že je súčinný a priebežne vyšetrovateľom predkladá množstvo materiálov. Je to tvrdenie proti tvrdeniu, na prípad je uložené informačné embargo,“ podotkol Fedor s tým, že jeho výbor má možnosti vyvíjať určitý tlak, aby kauza nezaľahla popolom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #Galko #Glváč #VSS #Fedor