Penzie v roku 2014 porastú, ale menej ako tento rok

Všetky druhy penzií v roku 2014 síce porastú, ale skromnejšie, ako to bolo v tomto roku. Napríklad starobný dôchodok by sa všetkým seniorom bez rozdielu mal zdvihnúť o deväť eur, kým v januári tohto roku dostali pridané 11,20 eura. Predčasný starobný dôchodok by mal narásť o 8,90 eura oproti tohtoročným 11,50 eura.

05.09.2013 12:00
debata (38)

Vdovské sa zvýši o 5,60 eura, vdovecké o 4,20 eura, kým naposledy boli jednotne zvýšené o 7,30 eura. Sirotám pridajú tri eurá, teda o 90 centov menej ako tohto roku. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent si prilepšia o rovných 8 eur, zatiaľ čo tento rok dostali 10,10 eura. Menej postihnutým pribudne na dôchodku 4,50 eura, kým v januári to bolo 5,90 eura.

zväčšiť
dochodcovia

„Pri valorizácii dôchodkov sa opäť bude vychádzať z ukazovateľov, ktoré vlani stanovila novela zákona o sociálnom poistení. Tak inflácia, ako aj rast priemernej mesačnej mzdy v rozhodujúcom období boli tentoraz nižšie ako pred rokom – čo sa logicky prejaví aj na nižšom náraste dôchodkov,“ skonštatoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Hovorca zdôraznil, že prvoradým zmyslom valorizácie je kompenzovať dôchodcom nárast životných nákladov, ktoré vyjadruje najmä rast cien tovarov a služieb. Pozitívne preto podľa neho treba chápať, že v poslednom období sa inflácia veľmi nezvyšovala, a preto aj pri nižšej valorizácii zostane doterajšia kúpna sila dôchodcov prakticky zachovaná.

Sociálna poisťovňa ešte oficiálnu informáciu o januárovom zvyšovaní penzií nevydala. Pravda však pri ich výpočte vychádzala z údajov Štatistického úradu SR. Podľa nich bola v prvom polroku 2013 medziročná inflácia na úrovni 1,9 percenta a priemerná mzda medziročne narástla o 2,9 percenta. Z týchto čísiel vychádza, vzhľadom na pravidlá valorizácie určené na rok 2014, valorizačné percento 2,3. Pevné sumy zvýšenia sa teda vypočítali ako 2,3-percentné podiely z priemerných dôchodkov jednotlivých typov.

zväčšiť Ilustračné foto
dochodcovia 2 Ilustračné foto

Jednota dôchodcov na Slovensku, ktorá združuje takmer 75-tisíc seniorov, zatiaľ očakávaný rast penzií komentovať nechce. „Rešpektujeme pravidlá, ale priali by sme si, aby sa aspoň tým najslabším pridalo viac,“ uviedol šéf Jednoty Ján Lipiansky. Ekonomický analytik Pavol Kárász síce oceňuje, že pri nízkej inflácii ani slabšia valorizácia nezmenší kúpnu silu dôchodcov, súčasný valorizačný model však napriek tomu vníma ako zlý.

„Považoval som ho za taký už od počiatku. Aj naďalej si myslím, že ministerstvo práce by ho malo prehodnotiť a vrátiť sa k percentuálnej valorizácii,“ zdôrazňuje ekonóm SAV, ktorý je zároveň poradcom premiéra. Podľa Kárásza je terajší spôsob dvíhania dôchodkov sociálne nespravodlivý, keďže ľudia, ktorí v aktívnom veku do poistného systému odvádzali najväčšie sumy, musia dnes „sponzorovať“ tých druhých. „Problém starodôchodcov, ktorí pri socialistických príjmoch nemali šancu odvádzať viac, možno riešiť aj inak. Hoci aj jednorazovým zvýšením ich penzií napríklad o 100 eur,“ odporúča. Priznáva však aj to, že štát má počas krízy málo možností pridať penzistom viac, aj keď slovenské dôchodky patria k najnižším v Európe.

Keby sa aj na budúci rok valorizovalo tak ako do vlaňajška, teda percentuálnym „švajčiarskym“ systémom, dôchodcom by penzie vzrástli o 2,4 percenta. Teda napríklad seniorovi s priemerným starobným dôchodkom 389,48 eura by na penzii pribudlo 9,40 eura, vdove 5,70 a ťažkému invalidovi 4,70 eura. Poberatelia vyšších dôchodkových dávok by si však polepšili oveľa výraznejšie a, naopak, tí s najnižšími penziami by dostali menej.

Po prvý raz sa dôchodky o pevnú sumu valorizovali začiatkom tohto roka. Tiež sa vtedy vychádzalo z údajov o náraste inflácie a priemernej mzdy, no prvý aj druhý faktor sa na výslednej pevnej sume podieľali rovnocenne 50 percentami.

V roku 2014 sa už rast inflácie má na výsledku podieľať 60 percentami a rast priemernej mzdy 40 percentami. Aj ďalej sa bude každoročne podiel inflácie zvyšovať a podiel mzdy znižovať o 10 percent. Potom do roku 2018 penzie zase porastú percentuálne. Už však nie „po švajčiarsky“, keď sa valorizačné percento vypočítalo z polovičnej inflácie a polovičného rastu miezd, ale len o takzvanú dôchodcovskú infláciu, v ktorej sa odrazí výhradne dvíhanie cien tovarov a služieb zo spotrebiteľského koša seniorov.

Minuloročná novela zákona o sociálnom poistení však priniesla aj ďalšie zásadné novinky. Zmenila napríklad pomer odvodov do druhého piliera, v prvom zaviedla väčšiu mieru solidarity pri výpočte dôchodkov, uložila aj dohodárom platiť odvody a podobne. Zároveň, počnúc rokom 2017, zavádza každoročné automatické zvyšovanie penzijného veku v závislosti od strednej dĺžky dožitia, pričom zatiaľ je predpoklad jeho predlžovania asi o 50 dní za rok.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #starobný dôchodok #penzista #dôchodky #valorizácia #vláda SR