Lajčák so spolupracovníkmi je terčom nadávok pre stratégiu ľudských práv

V doterajšej diskusii k pripravovanej stratégii ľudských práv podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý je zároveň predsedom Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, veľa tolerancie nebolo.

05.09.2013 15:23
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata (33)

Lajčáka zaskočila spoločenská polarizácia, ako aj veľká miera šírených dezinformácií. V jednom z mailov, rozposlaných na desiatky adries, jeho pisateľ dával návod na to, ako nepodporiť stratégiu. Adresáti mali ministrovi poslať mail s tým, že s daným dokumentom nesúhlasia. Jedným z dôvodov malo byť napríklad to, že stratégia sa snaží zaviesť násilné odoberanie detí tým rodičom, ktorí ich v materskej škole nedajú na sexuálnu výchovu, v ktorej sa podľa pisateľa budú učiť o tom, ako sa princ zaľúbi do princa. Prípadne im deti odoberú, keď ich udrú rukou po zadku.

„Ukázalo sa, a sám to cítim v desiatkach mailov, ktoré dennodenne dostávam, že v širšej verejnosti koluje celý rad predsudkov a mylných informácií o tom, čo je táto stratégia, čo je jej cieľom a čomu má slúžiť,“ poznamenal Lajčák. Z tohto dôvodu prišiel s návrhom na predĺženie času prípravy materiálu.

Ľudskoprávna rada na svojom stredajšom mimoriadnom zasadnutí súhlasila s posunutím termínu predloženia stratégie vláde. Namiesto tohtoročného septembra sa tak stane v júni budúceho roka.

Rôznym atakom, vyhrážkam a nadávkam bol vystavený nielen samotný minister, ale aj jeho spolupracovníci. Vyzval preto na zastavenie organizovaných kampaní, aby sa konečne začalo debatovať vecne. „Moja skúsenosť je taká, že ak sa ľudia počúvajú, tak dokážu aspoň tolerovať názory, ktoré nie sú ich, a dokážu pochopiť, že niekto iný má svoje dôvody pre svoje názory,“ podotkol Lajčák.

Podľa neho je naivné si myslieť, že v júni budúceho roka bude slovenská spoločnosť iná, avšak nasledujúce mesiace sa majú využiť na tolerantnejšiu diskusiu, z ktorej vzíde celospoločenský dokument. Najskôr sa budú uzatvárať najmenej zložité kapitoly a na záver tie najcitlivejšie. Pripomenul, že stratégia nebude meniť žiadny zákon, ale zadefinuje, ktoré ľudskoprávne záväzky Slovensko plní a v ktorých zaostáva. Pôjde v podstate o akúsi cestovnú mapu o tom, kde sa SR v tejto oblasti nachádza a kam sa chce dostať.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Lajčák #rodová rovnosť #stratégie ľudských práv