Podnikateľa obvineného z vraždy Deáka opäť zadržali na Seychelách

Marka T., ktorý uniká pred spravodlivosťou, a ktorý je obvinený z objednávky vraždy, znova zadržali. Stalo sa tak tento týždeň v stredu na Seychelách.

07.09.2013 11:44
debata (4)

Na oficiálnej webovej stránke tamojších úradov je zverejnené rozhodnutie súdu, podľa ktorého Marekovi T. odobrali miestne občianstvo. Prestala ho tak chrániť seychelská ústava. Naše justičné orgány očakávajú, že ho vydajú na Slovensko. Píše to v aktuálnom vydaní denník Nový Čas, ktorý uvádza, že informáciu o zadržaní potvrdil zdroj Nového Času.

Mareka T. obvinili v apríli po vyše 13 rokoch od vraždy Romana Deáka. Keď ho policajti v jeho vile pri bratislavskom Slavíne nenašli, sudca na neho vydal zatykač. O pár dní nato ho dolapili na Seychelách. Z krajiny ho chceli najskôr vyhostiť. Obvineného naložili do lietadla, na palube však povedal kapitánovi, že nemá kúpenú letenku a nepozná ľudí, ktorí ho sprevádzajú. Kapitán lietadla nechcel vzlietnuť, miestni policajti ho vysadili a zadržali na základe medzinárodného zatykača. Napokon ho prepustili na slobodu. Marek T. mal seychelské občianstvo, ministerstvo vnútra a dopravy mu ho však začiatkom mája vo verejnom záujme zrušilo. Dôvodom je, že poskytol nepravdivé údaje. Marek T. napadol rozhodnutie na súde. Odvolací súd ešte na konci augusta rozhodol, že odobratie občianstva úradmi je nespochybniteľné. Vyplýva to z dokumentu, ktorý v piatok zverejnili seychelské úrady na oficiálnej webovej stránke.

Podľa informácií denníka úrady na Seychelách chcú zadržaného vydať na Slovensko, prestala ho totiž chrániť seychelská ústava. Policajný prezident Tibor Gašpar informácie komentovať nechcel. Marek T. že na Seychely neušiel, ale 6. apríla 2013 odcestoval, aby zložil prísahu na imigračnom úrade v hlavnom meste Mahe a získal tak občianstvo. Podnikateľ mal o občianstvo požiadať preto, že na ostrovoch podniká a vlastní nehnuteľnosti. Obvinený sa odvoláva aj na to, že jeden zo svedkov ho v súvislosti s vraždou spomenul vo výpovedi až 10. apríla, keď už bol na Seychelách. Súd vydal zatykač až 23. apríla. Bráni sa tak, že nemal ako vedieť o trestnom stíhaní.

Vyšetrovateľ tvrdí, že Marek T. si objednal likvidáciu Romana Deáka a zaplatil za ňu Róbertovi L. alias Kýblovi, šéfovi skupiny sýkorovcov. Deáka zavraždili v októbri 1999. Mareka T. usvedčujú dvaja svedkovia, ktorí si však protirečia. Jeden zo svedkov tvrdí, že peniaze za likvidáciu Deáka boli Kýblom vyplatené až v roku 2006, druhý svedok uvádza, že odmenu dostal hneď. V kauze sú obvinení aj Martin K. prezývaný Rybička, Ivan C. alias Vincko a Jurij F. prezývaný Malý Rus. Tí sedia vo väzbe. Ďalší dvaja, Martin B. alias Rus a Kýbel, sú na úteku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #vražda #sýkorovci #podsvetie #Deák