Na Hviezdoslavovom námestí bude stáť obrovská maketa ropovodu

Asi 30 metrov dlhú maketu ropovodu Bratislava Schwechat Pipeline v pondelok 9. septembra nainštalujú v centre hlavného mesta. Na Hviezdoslavovom námestí chcú aktivisti zo združenia Nie ropovodu takto ľuďom ukázať, čo "môžu mať teoreticky pod svojimi domami" a poukázať na nezmyselnosť celého projektu. Informoval predseda správnej rady Nie ropovodu Miroslav Dragun.

07.09.2013 12:57
debata (3)
zväčšiť Sieť ropovodov a plánované rekonštrukcie Foto: Pravda
Sieť ropovodov a plánované rekonštrukcie Sieť ropovodov a plánované rekonštrukcie

„Považujeme za dôležité, aby čo najviac obyvateľov Bratislavy a jej návštevníkov dostalo informácie o tom, že ministerstvo hospodárstva chce cez stred mesta a cez najfrekventova­nejšie cestné ťahy budovať ropovod,“ vysvetlil Dragun.

Súhlas inštalovať v centre mesta maketu ropovodu podľa aktivistov mestská časť Bratislava – Staré Mesto dala a na námestí by maketa mala ostať do piatku 13. septembra. „Návštevníci Bratislavy sa budú môcť počas celého týždňa podpísať na jednu časť rúry a vyjadriť svoje nie ropovodu,“ priblížil Dragun. Podpísanú rúru potom podľa jeho slov prinesú na rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva a následne odovzdajú ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smeru).

Občianske združenie Nie ropovodu spustilo začiatkom leta aj výzvu proti výstavbe ropovodu cez katastrálne územie Bratislavy. Tá je primárne adresovaná ministrovi hospodárstva, ale i ostatným členom vlády. Vo výzve aktivisti ministra napríklad žiadajú, aby urobil všetko pre zastavenie trasovania ropovodu cez mesto a umožnil na túto tému diskusiu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ropovod #ropa #Schwechat #Nie ropovodu #Pipeline