Diskurz o volebných kódexoch pokračuje, pohľady Smeru a opozície sa líšia

Diskusia o volebných zákonoch z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) bude v pléne NR SR dominovať aj v úvode druhého rokovacieho týždňa 23. schôdze parlamentu.

08.09.2013 08:27
debata

Debata, ktorá sa začala ešte v piatok (6. 9.), je poznačená kritickým pohľadom opozičných strán. Na druhej strane vládny Smer vidí v navrhovanej legislatíve vylepšenie súčasného stavu, keďže sa zjednocujú pravidlá pre všetky voľby a kampaň, ktorá s nimi súvisí.

Napríklad pri kampani Kaliňák stanovuje finančné stropy pre kandidátov. Zákon o politických stranách navrhujú zmeniť aj opoziční poslanci, avšak o čosi inak ako minister vnútra. Napríklad Alojz Hlina (nezaradený) chce skrátiť štátny príspevok politickým stranám. Most-Híd prichádza s rozsiahlejšou zmenou, ktorou chce dosiahnuť, aby za nezákonné financovanie politickej strany hrozilo väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov.

Rezort kultúry zase pripravil novelu zákona o vysielaní a retransmisii, podľa ktorej sa úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky, už budú dať platiť viacerými spôsobmi. Kým v súčasnosti to je možné iba prevodom na účet alebo na pošte, od januára budúceho roka k nim majú pribudnúť ďalšie možnosti. Pôjde napr. o platby prostredníctvom mobilného operátora.

Ministerstvo životného prostredia je autorom nového zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach, podľa ktorého majú byť za bezpečnosť elektrozariadení zodpovedné všetky subjekty v procese výroby, distribúcie a predaja. Právna norma totiž preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

Envirorezort chce tiež novelizovať zákon o prevencii závažných priemyselných havárií, podľa ktorého sa za nebezpečné látky po novom majú považovať aj ťažké vykurovacie oleje.

Na pokračujúcej schôdzi sa má rozhodnúť aj o novele rokovacieho poriadku, ktorá rieši zánik poslaneckého klubu. Po nedávnom incidente medzi poslancami Hlinom a Antonom Martvoňom (Smer) sa hovorí o potrebe ukotvenia fyzického napadnutia do tejto legislatívy. V súčasnosti totiž rokovací poriadok pozná len trest za urážku na cti, o fyzickej potýčke medzi poslancami sa v ňom nič nepíše. Zmena by sa do zákona mohla dostať cez pozmeňujúci návrh.

Vo štvrtok 12. septembra podvečer príde na rad voľba funkcionárov Najvyššieho kontrolného úradu. Na predsedu inštitúcie opozícia nenavrhla nikoho, a tak sa budú voliť len dvaja podpredsedovia, ktorých nominuje vládny Smer.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #volebná kampaň #volebný zákon