Počet ochorení stúpol, epidémia to však ešte nie je

Vo viacerých regiónoch Slovenska stúpol počet ochorení dýchacích ciest. Nárast týchto prípadov zaznamenali napríklad v Banskej Bystrici, Žiline či Trenčíne.

08.09.2013 09:45
choroba, chrípka, opatera Foto:
Ochorenia môžu súvisieť aj s návratom ľudí z dovoleniek. Tam zažívali horúčavy, doma ich čakali omnoho nižšie teploty.
debata

Respiračné ochorenia postihli deti, študentov aj dospelých. Niektorí hovoria o zvláštnych komplikáciách, aké pri takýchto chorobách doteraz nemali. Odborníci však ubezpečujú, že to nie je nástup nejakej chrípkovej epidémie, je to sprievodný jav, ktorý so sebou každoročne prináša začiatok školského roku.

„Na začiatku som mala teploty medzi 37 a 38, cítila som sa unavená. Nešla som k lekárovi, pretože to vyzeralo ako klasická chrípka, ktorú treba vyležať. Týždeň však choroba neprechádzala a až potom prišli bolesti v krku. Nakoniec som k lekárovi išla. Urobil mi CRP vyšetrenie a zistil, že mám hnisavú angínu. Predpísal mi antibiotiká,“ povedala 50-ročná Andrea z Bratislavy. Dodala, že doteraz sa s takýmto priebehom choroby ešte nestretla. Bola taká unavená, že nemohla čítať a nedokázala ani zaspať. Počas liečenia mala dni, keď sa cítila úplne zdravá, no potom prišlo náhle zhoršenie. Bolesti v krku trvali až do vybratia antibiotík. Práceneschopná bola viac ako desať dní.

Podobné príznaky popisoval aj Ľubomír (58) z Trenčína. Po návrate z dovolenky mu vyskočila teplota, trápil ho kašeľ, boleli ho všetky kĺby. Bral lieky proti teplote a bolestiam, za dva dni príznaky zmizli, potom sa však opäť vrátili. „Akoby to bol nejaký zmutovaný vírus, na ktorý bežné lieky nezaberajú,“ povedal.

Riaditeľ Virologického ústavu SAV Juraj Kopáček hovorí, že zmutované vírusy sa určite vyskytujú, pretože vírusov je veľa, žiaden z týchto „mutantov“ však neohrozuje dýchacie cesty. „Ak opomenieme vírus chrípky, nemám znalosť, že by sa v súčasnosti vyskytovali nové zmutované vírusy, ktoré by spôsobovali infekcie dýchacích ciest,“ povedal.

Úrad verejného zdravotníctva k tomu dodáva, že vírusy chrípky každoročne podliehajú mutáciám. „V tomto období cirkulujú v populácii aj iné typy vírusov, napríklad adenovírusy a RS vírusy,“ hovorí Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. Adenovírusy spôsobujú respiračné choroby a črevnú chrípku, RS vírus často vyvoláva infekciu dolných dýchacích ciest u detí a je mimoriadne nákazlivý.

Nárast počtu ochorení nie je podľa odborníkov alarmujúci. Podľa Věry Dobiášovej, zástupkyne riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, sa síce v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšil počet hlásených ochorení na akútne respiračné ochorenia, ale je to podobné, ako v rovnakom období minulého roku. Podľa nej je to bežná situácia na začiatku školského roku a nedeje sa nič, čo by signalizovalo nástup chrípkovej epidémie.

„Zvýšený počet hlásení odráža situáciu, že deti sú v kolektíve. Ale nemyslím si, že kolektív spôsobil, že deti sú viac choré. Je to tým, že sa zlepšila hlásna služba lekárov,“ dodala Věra Dobiášová.

Podľa Márie Tolnayovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ochorenia môžu súvisieť aj s návratom ľudí z dovoleniek. Tam zažívali horúčavy, doma ich čakali omnoho nižšie teploty. „V drvivej väčšine ide o choroby s prechladnutia, ľudia si navyše po lete nevedia rýchlo zvyknúť a primerane sa obliekať,“ vraví Tolnayová.

Ako sa pred týmito chorobami chrániť? K preventívnym opatreniam podľa odborníkov patrí zvyšovanie odolnosti organizmu otužovaním, cvičením, pobytom na čerstvom vzduchu, ale chrániť sa môžeme aj primeraným oblečením, častým vetraním a zvýšeným príjmom vitamínov a minerálov. Netreba podceňovať dôslednú hygienu, hlavne umývanie rúk pred jedlom i po ňom, po návrate domov, keď sme sa chytali držadiel v autobusoch a rukovätí nákupných košíkov.

„Najlepšou a v súčasnosti spoľahlivou a bezpečnou ochranou proti chrípke je prevencia očkovaním. Vzhľadom na to, že sa vírus chrípky neustále mení, každý rok výrobcovia očkovacích látok pripravujú vakcínu s novým aktuálnym zložením chrípkových vírusov. Z toho vyplýva potreba každoročného očkovania. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je začiatok jesene, september a október. Ochranný účinok vakcíny nastupuje približne za 2 týždne po očkovaní,“ pripomenula Martina Merková.

Čo je to CRP vyšetrenie?

Prístroj na vyšetrenie CRP je podľa ministerstva zdravotníctva povinnou výbavou detských aj všeobecných lekárov pre dospelých. Lekárovi umožňuje, aby zistil, či ide o vírus alebo infekciu, a teda či má nasadiť na liečbu antibiotiká. Výsledok vyšetrenia CRP, ktoré sa robí z kvapky krvi, je k dispozícii do 15 minút. Lekár nie je povinný vykonať vyšetrenie CRP na požiadanie pacienta, takúto povinnosť mu zákon nestanovuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #chrípka #vírusy #epidémia