Objednávateľ dvojnásobnej vraždy v Moste by sa mal postaviť pred súd

Okresný súd Bratislava I sa pokúsi v pondelok 9. septembra na druhý pokus otvoriť prvé hlavné pojednávanie s dvojicou obvinených - Radoslavom M. a Róbertom B., pričom prvý z nich je obvinený z objednávky vraždy expolicajta, ktorá mala napokon vyústiť do dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v roku 2004 v Moste pri Bratislave.

08.09.2013 10:03
zbraň, pištol, ozbrojenec, lúpež, krádež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Naposledy sa nižší súd pokúsil začať pojednávanie koncom júla. Róbert B. sa vtedy síce na proces dostavil a Radoslav M. súhlasil s pojednávaním v neprítomnosti, ale nižší súd musel proces odročiť pre procesnú prekážku. Súd totiž nemal vykázané doručenie predvolania od dvoch poškodených. Podľa slov Róberta B. jeho obvinenia sú vymyslené a „ostatné sa dozviete na pojednávaní“.

Ako uviedol dozorujúci prokurátor, samozrejme by bolo výhodnejšie, keby bola dvojica stíhaná väzobne. Prepustení boli na slobodu v máji, keď dôvodom bola výpoveď svedka, ktorý je obžalovaný v tejto kauze, ale v inom procese a tento svedok nemal ani vypovedať.

„Obaja sú obvinení ako členovia organizovanej skupiny z trestného činu vraždy v súbehu s trestným činom nedovoleného ozbrojovania, pričom obvinený R. M. ako člen organizovanej skupiny mal zosnovať a riadiť konanie organizovanej skupiny smerujúce k usmrteniu poškodených dňa 29. decembra 2004 v Moste pri Bratislave,“ uviedol vtedy hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Jeden zo štvorice obžalovaných z priamej vraždy mladej ženy a chlapca v Moste pri Bratislave z roku 2004 Nikola P. sa rozhodol vypovedať na súde. Na iné pojednávanie v tejto kauze ho koncom júna predviedla justičná stráž s čiernou kuklou na hlave a na lavici obžalovaných sedel od ostatných obvinených ďalej ako obvykle. K slovu sa nakoniec nedostal, pretože predseda senátu Okresného súdu Bratislava I musel pojednávanie odročiť.

Dôvodom odročenia bol fakt, že jednému z obhajcov sa pravdepodobne nepodarilo doručiť oznámenie o júnovom pojednávaní, ako aj neprítomný člen senátu, ktorý z vážnych osobných dôvodov na súde vtedy chýbal. Najbližšie pojednávanie s kvartetom priamych aktérov dvojnásobnej vraždy je vytýčené na 16. a 17. októbra, kedy by mal vypovedať Nikola P. a ďalší svedkovia.

Mladú ženu a 10-ročného chlapca v Moste pri Bratislave zastrelili na konci roka 2004. Z vraždy sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M., nachádzajúci sa stále v Belize. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh ženy bývalý policajt Juraj G. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych. Posledné riadne pojednávanie bolo pred viac ako rokom. Kľúčový svedok Peter T. vtedy na súde vyrozprával okolnosti, ktoré akcii predchádzali, rozdelenie úloh aj priebeh skutku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #vražda #Most pri Bratislave