Babie leto príde koncom mesiaca

Krásny víkend, potom postupné ochladzovanie s dažďom a po ňom babie leto. Také sú vízie, čo sa týka predpovedí počasia na najbližšie dni.

08.09.2013 12:00
počasie, leto, slnko, horúčavy Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Návrat teplých takmer letných dní predpokladá aj klimatológ Pavol Faško. Nevylučuje, že koncom septembra sa ešte môžeme dočkať teplôt s hodnotami okolo 25 stupňov.

Kým však padnú na Slovensko prvé kvapky dažďa a teplota vzduchu dočasne klesne pod dvadsať stupňov, čaká nás ešte niekoľko veľmi pekných a príjemných dní plných slnka. Tie budú celkom určite počas víkendu a neskončia sa ani v pondelok, keď teplota vzduchu bude dosahovať na juhu až 27 stupňov. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu sa však od utorka začne na Slovensko postupne presúvať oblačnosť a teploty budú klesať. V stredu dosiahnu maximálne 23 stupňov, vo štvrtok bude na juhu už len okolo dvadsať stupňov.

S ochladzovaním pribudne aj oblačnosť a dočkáme sa aj dažďa, ktorému sa potešia záhradkári. Katarína Ketmanová zo Slovenského zväzu záhradkárov povedala, že v niektorých lokalitách už veľmi chýba vlaha a úroda sa len ťažko vyberá zo zeme. „Ideálne by bolo, keby bol september kombináciou dažďových prehánok a tepla. To by ešte niekoľko týždňov pre zber úrody zo záhrad a polí mohlo vydržať,“ zdôraznila.

Klimatológ Faško má pre záhradkárov dobré správy. Podľa neho by sme sa po prechodnom ochladení mohli dočkať aj tento rok babieho leta, ktoré by k nám mohlo zavítať koncom septembra, ale spríjemňovať by mohlo aj prvé októbrové dni. Nevylučuje, že v prípade dobrých klimatických podmienok by sme sa vtedy mohli dočkať aj teplôt okolo 25 stupňov. „Vlani sme podobné teploty zaznamenali ešte aj 6. októbra. Napríklad v Žihárci dosiahla v ten deň nameraná teplota 26,4 stupňa Celzia. Tento rok by mohol byť podobný,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #teplo #klima #september #babie leto #Faško