SAV vied vyznamenala znalca Cyrila a Metoda

"Narodil som sa v meste, odkiaľ pochádzajú aj solúnski bratia Cyril a Metod, ktorí mali obrovský vplyv na vašu históriu. Ich odkazom sa zaoberám po celý život. Aký iný, než pozitívny vzťah by som mohol mať k vašej krajine?" odpovedal v piatok na otázku Pravdy emeritný profesor Antonius Emilios Tachiaos.

08.09.2013 18:30
prof. antonios emilios tachiaos, primacialny palac Foto: ,
Osemdesiatdvaročnému profesorovi Tachaiosovi (vpravo) odovzdal cenu Slovenskej akadémie vied jej predseda Jaromír Pastorek.
debata (3)

Tento 82-ročný grécky vedec si do bratislavského Primaciálneho paláca prišiel prevziať medzinárodnú cenu Slovenskej akadémie vied za vynikajúce dielo v oblasti vied o spoločnosti a kultúre. Slávnostne mu ju odovzdal súčasný predseda SAV Jaromír Pastorek.

Profesor Tachiaos je v súčasnosti v Grécku považovaný za najväčšieho odborníka na cyrilo-metodskú problematiku. Od roku 1966 vyučoval na Univerzite v Solúne cirkevné dejiny a literatúru Slovanov, istý čas bol dekanom tamojšej teologickej fakulty. Pôsobil aj ako šéfredaktor časopisu Cyrillomethodianum, zúčastnil sa na desiatkach svetových konferencií, je čestným doktorom viacerých vysokých škôl – v Sofii, Paríži či New Yorku. Vo svojej bohatej publikačnej činnosti sa zaoberá najmä grécko-slovanskými historickými a kultúrnymi vzťahmi. Napísal 21 kníh, publikoval okolo 70 vedeckých článkov. V najnovšej knihe Solún a svet Slovanov, ktorú verejnosti predstavil v marci, sa bohato zmieňuje aj o Slovensku.

„Som v Bratislave po druhý raz a som tu naozaj rád. Za ocenenie, ktorého sa mi tu dostalo, som hlboko vďačný,“ zdôraznil grécky hosť, ktorému naša najvyššia vedecká inštitúcia vyznamenanie udelila pri príležitosti tohtoročného 1 150. výročia príchodu vierozvestcov na územie terajšieho Slovenska. Zároveň vyzdvihol spoluprácu s niekoľkými slovenskými odborníkmi na byzantológiu – najmä s významným historikom a slavistom Vladimírom Matulom z Historického ústavu SAV, ktorý, žiaľ, začiatkom roku 2011 zomrel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Slovenská akadémia vied #odcenenie #Tachiaos