Škandál sa nekoná, nový šlabikár sa učiteľom pozdáva

Škandál s novou verziou šlabikára Lipka sa nakoniec nekoná. Prváčikovia bez neho nezostali a zatiaľ sú s touto knihou spokojní aj učitelia.

10.09.2013 13:00
šlabikár, Lipka, škola, prvák, žiak, školstvo Foto: ,
Šlabikár Lipka školy predsa len dostali. Učitelia sú s ním spokojní.
debata (1)

„Prepracovaná verzia sa mi na prvý pohľad viac páči,“ hovorí Danica Slašťanová, zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Mateja Lechkého v Košiciach. Pre šlabikár, ktorý používa približne tisíc škôl na Slovensku, boli mnohé z nich do poslednej chvíle v neistote. Hrozilo totiž, že šlabikáre budú musieť preobjednávať a písanky, ktoré si k pôvodnej verzii Lipky objednali, budú nepoužiteľné.

„Šlabikáre sme nepreobjednávali a dobre sme urobili. Dostali sme písanky, ktoré sú už pre nové šlabikáre, takže ich netreba meniť,“ hovorí Slašťanová. Súbor písaniek, ktoré hradia rodičia, vyjde približne na päť eur.

Šlabikáre, pracovné zošity a písanky si školy objednávali už na jar, pred začiatkom prázdnin im však rezort školstva oznámil, že šlabikár Lipka nebude. Jedna z autoriek najdôležitejšej prváckej učebnice totiž odstúpila od licenčnej zmluvy s vydavateľstvom Aitec. Na poslednú chvíľu rezort vyhlásil verejné obstarávanie na nový šlabikár, ktoré vyhrala firma Aitec, vydavateľ pôvodného šlabikára Lipka. Keďže príprava učebnice trvá aj roky, nová verzia sa zrejme pripravovala už skôr. „Sú k nim hotové aj metodické plány i maňuška Hups,“ dodáva Slašťanová. Postavička Hupsa, ktorá sa dostala aj do názvu šlabikára, má deti sprevádzať na ceste k naučeniu sa čítať a písať.

Nový Hupsov šlabikár Lipka sa od pôvodného výrazne nelíši, aj keď je vidno rukopis iných ilustrátoriek. Pre učiteľky prváckych tried je hlavný rozdiel v dlhšom období prípravy detí na to, kým sa dostanú k nácviku samotných písmen. Zuzana Pašková, učiteľka prváckej triedy na bratislavskej základnej škole na Drieňovej ulici, za 20 rokov praxe učila z troch rôznych šlabikárov. Aj preto jej staronová Lipka pripomína tak trochu „mix“ rôznych šlabikárov.

„Písankové zošity zatiaľ nemáme, ale nečakám, že vzniknú nejaké problémy. Deti naučíme každé písmeno tak či onak,“ hovorí Pašková. Písanky škola objednala až začiatkom školského roka, keď sú definitívne jasné počty žiakov. Kým prídu písanky, prvé oblé ťahy pri nácviku budúcich písmen si deti budú trénovať na pripravených pracovných listoch.

Školy si pri objednávaní šlabikárov môžu vyberať z troch rôznych učebníc, ktoré dotuje rezort školstva. Každá si vyberá aj podľa toho, čo učiteľom viac vyhovuje pri učení. V Základnej škole na Radvanskej ulici v Banskej Bystrici neriešili problém šlabikárov, keďže nepoužívajú Lipku, ale nedostatok učebníc, ktoré si objednali. „Pre tretiakov a štvrtákov nám chýba niekoľko učebníc angličtiny,“ hovorí zástupca riaditeľky školy Ivan Babiak. Nákup chýbajúcich učebníc väčšinou financujú cez rodičovské príspevky, učebnice dokupujú na dobierku a dostať by ich mali v priebehu dvoch týždňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #prváci #učebnice #šlabikár #lipka