Súd: Vyššie platy sestier by ohrozili súkromníkov

Vyššie platy zdravotných sestier by ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií.

11.09.2013 08:00
zdravotné sestry, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo Ústavný súd rozhodol, že zákon, ktorý sestrám garantoval zvýšenie miezd, je protiústavný. Hoci súd zákon zastavil ešte v júni, svoje odôvodnenie zverejnil až v týchto dňoch. Denník Pravda ho má k dispozícii.

Prísľub zákona o vyšších platoch si vybojovali sestry ešte počas bývalej vlády, parlament ho schválil minulý rok. Prvý námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý ho však napadol na Ústavnom súde. Zákonu vyčítal, že núti súkromníkov zvyšovať platy, že je ekonomicky nerealizovateľný, pretože nemocnice ani ambulancie nemajú na to peniaze. Medzi ďalšie výhrady patrilo aj to, že by poskytovateľov dostal do finančných problémov. Ústavný súd mu dal v týchto výhradách za pravdu. Zásah do majetku neštátnych poskytovateľov považoval súd za ťažisko prerokúvanej veci, píše sa v rozhodnutí.

Fakty o platoch zdravotných sestier

  • hrubý priemerný plat zdravotnej sestry sa v tomto roku pohybuje okolo 694 eur, vrátane odmien a príplatkov za nadčasy (zdroj: prieskumplatov­.wbl.sk)
  • ak by sesterský zákon vstúpil do praxe, najvyššie platy by mali sestry vo fakultných nemocniciach, priemerne by išlo o 796 eur (odhad ministerstva zdravotníctva). Platové minimum pre sestru podľa zákona malo byť 640 až 928 eur
  • ak by sa platy sestrám zvýšili podľa zákona, vlani by na ne bolo treba viac o 74,2 milióna eur, v tomto roku o 98,9 milióna eur (analýza ministerstva zdravotníctva)
  • v roku 2010 v zdravot­níctve pracovalo 79 551 pracovníkov, z toho 41 % sestier, 24 % lekárov, 15 % zdravotníckych asistentov, 8 % laborantov

Zdravotné sestry sa k rozhodnutiu súdu nechcú vyjadriť. Šéfka odborového združenia Monika Kavecká povedala, že si ho musia ešte naštudovať. Podobne reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva. „Ministerka Zvolenská bezodkladne po doručení a naštudovaní rozhodnutia zvolá pracovné rokovanie,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Jednou z možností, ako by sa mohli sestry ďalej brániť, je Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Ústavný právnik Ján Drgonec vyslovil pochybnosť, či by tam dokázali uspieť. Museli by totiž dokázať, že sú u nás v porovnaní s lekármi diskriminované. Aj im totiž zákon zaručuje vyššie platy, no ten ešte nik nenapadol. „U nás používaná námietka diskriminácie je mnohými právnymi kategóriami nakladaná veľmi voľne až dobrodružne. Skôr by uspeli na našom Ústavnom súde, ak by napadli zákon o platoch lekárov. Mohol byť rovnako protiústavný, ako ten, ktorý upravuje mzdy sestrám,“ vysvetlil Drgonec.

Keďže tzv. lekársky zákon zatiaľ nikto nenapadol, podľa Drgonca platí prezumpcia súladu zákona s ústavou. „To znamená, že kým sa nedokáže, že odporuje ústave, tak sa má za to, že je v súlade s ústavou,“ dodal právnik.

Kavecká upozorňuje, že ich združenie neuvažuje o tom, že by sa pre zákon, ktorý garantuje platy lekárom, obrátilo na súd. Podľa nej nemajú veľa možností, čo robiť ďalej. Očakávajú pomoc od ministerstva zdravotníctva. „Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek nie je ochotné sa s aktuálnym nelichotivým postavením sestier a pôrodných asistentiek zmieriť a opätovne vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby pripravilo taký legislatívny návrh upravujúci mzdy sestier a pôrodných asistentiek, ktorý by bol v súlade so slovenskou ústavou,“ dodala Kavecká.

Poslanec a riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký (Smer) rozhodnutie Ústavného súdu nechce komentovať. „Keď Ústavný súd rozhodol o protiústavnosti zákona, tak to pravdepodobne tak je,“ dodáva Valocký. Aj keď podľa neho je pravda, že zákon, ktorý upravuje platy lekárom, uprednostňuje jednu skupinu zdravotníckych pracovníkov, ale zatiaľ nikto nepodal na Ústavný súd podnet.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) tvrdí, že v rozpočte nechal na platy sestier 50 miliónov eur. Sestry si podľa neho vyššie platy zaslúžia a podporí akýkoľvek návrh, ktorý to bude garantovať.

Odlišný názor na rozhodnutie pléna Ústavného súdu mali štyria ústavní sudcovia. Jeden z nich Peter Brňák v písomnom stanovisku tvrdí, že plénum v skutočnosti zistilo len protiústavnosť parciálnu, a to iba v súvislosti so zvýšením miezd sestier zamestnaných u neštátnych poskytovateľov. „Keďže vo vzťahu k zvýšeniu miezd sestrám zamestnaným u štátnych poskytovateľoch Ústavný súd rozpor s ústavou ani dodatkovým protokolom nezistil, mal v tejto časti návrhu nevyhovieť a zvýšenú mzdu sestrám zachovať,“ uviedol Brňák.

Zdravotné sestry o zvýšenie svojich platov neúspešne bojujú už druhý rok. Hrubý priemerný plat zdravotných sestier sa podľa prieskumu platov v tomto roku pohybuje okolo 694 eur, vrátane odmien a príplatkov za nadčasy, čo považujú za veľmi nízke ohodnotenie ich práce. „Upozorňujeme, že práve sestry a pôrodné asistentky sú tými, ktoré vykonávajú prevažnú väčšinu odborných úkonov súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou o pacienta,“ podotkla Kavecká.

Čo posudzoval Ústavný súd v sesterskom zákone

  • či je ekonomicky realizovateľný, teda či nemocnice a prevádzkovatelia ambulancií budú mať peniaze na zvýšenie platov,
  • či má zákon zabezpečiť nárok na takú odmenu, ktorá by zaručila sestrám dôstojnú životnú úroveň,
  • či nezasahuje do súkromného majetku v rozpore s ústavou, týka sa to neštátnych poskytovateľov,
  • či zákon nie je diskriminačný v tom, že platovo zvýhodňuje jednu skupinu zdravotníckych pracovníkov – v tomto prípade zdravotných sestier.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdravotníctvo #zdravotné sestry