Volebnú kampaň by mali obmedziť finančné stropy

Politické strany a hnutia by mali mať od budúceho roka možnosť minúť na kampaň pred parlamentnými voľbami najviac tri milióny eur.

11.09.2013 10:16 , aktualizované: 11:34
debata (4)

Pre obidve kolá volieb by si mal vystačiť so sumou najviac 500-tisíc eur. Podobné obmedzenia na výdavky majú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, mali by dostať pokutu vo výške tisícov eur. Sankcie majú hroziť aj za iné porušenia pravidiel, ktoré zavádza zákon o volebnej kampani. Ten v stredu parlament posunul do druhého čítania.

Právna norma má ďalej okrem iného zakázať zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov 21 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skočenia hlasovania. Pre všetky druhy volieb tiež zavádza 48-hodinové volebné moratórium, ktoré ukončí volebnú kampaň. Tú by mohli politické strany či kandidáti viesť od dňa vyhlásenia volieb. V súčasnosti moratórium platí len pri niektorých voľbách. Zákon má tiež zakázať vedenie kampane inými subjektmi.

Politické strany a hnutia by podľa zákona mali mať povinnosť viesť finančné prostriedky určené na kampaň na osobitnom účte, a to pre každú volebnú kampaň samostatne. Podobne to má platiť aj pre kandidátov na prezidenta a iných funkcií. Osobitné účty by mali zobrazovať prehľad platobných transakcií a budú musieť byť nepretržite prístupné tretím osobám. Finančné prostriedky by na ne mali byť vložené výlučne prevodom z iného účtu a iba do skončenia predvolebnej kampane. Výpisy z účtu by sa mali uchovávať päť rokov od ich vydania.

Za porušenie pravidiel vedenia volebnej kampane majú hroziť niekoľkotisícové pokuty. Postihované by mohli byť politické strany, kandidáti, vysielatelia politickej reklamy, vydavatelia periodickej a neperiodickej tlače alebo ďalšie osoby. Kontrolu by mali vykonávať a sankcie dávať štátne orgány podľa toho, o aké porušenie pravidiel pôjde.

Napríklad až 300-tisíc eur by malo hroziť politickej strane, ktorá nebude viesť kampaň v čase, ako ho stanovuje zákon. Kandidáta na prezidenta by mohol takýto prehrešok stáť až 50-tisíc eur. Ak politická strana minie na kampaň viac, ako jej povoľuje zákon, mohla by prísť až o 100-tisíc eur. Kandidátovi na prezidenta by mala v takomto prípade hroziť pokuta do 30-tisíc eur. Niekoľkotisícové sankcie majú hroziť aj kandidátom na iné funkcie.

Bez peňažného trestu by nemal zostať ani ten, kto prisľúbi voličovi finančnú odmenu alebo vecný dar za hlasovací lístok, ktorý volič nevložil do volebnej schránky. Pokutu dostane aj volič, ktorý za takýto čin prevezme finančnú odmenu alebo vecný dar. V takýchto prípadoch sa môže sankcia vyšplhať do výšky 3 000 eur.

Právna norma zároveň upravuje zákon o politických stranách. Vďaka zmene by mali mať právo voliť a byť volení do orgánov politickej strany a politického hnutia aj občania iných členských štátov Európskej únie, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku. Dôvodom je zosúladenie vnútroštátneho práva so Zmluvou o fungovaní Európskej únie.

Kaliňák: Smeru sa prieskumy veľmi netýkajú

Zavedenie moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky 21 dní pred voľbami má slúžiť na ochranu malých strán. Deklaroval to v stredu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) po skončení rozsiahlej parlamentnej rozpravy k volebným zákonom z jeho dielne.

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kaliňák Minister vnútra Robert Kaliňák.

Zavedenie zákazu prieskumov vo svojich vystúpeniach ostro kritizovali opoziční poslanci. „Smer má historicky svoju pozíciu, ktorej sa drží, lebo je verný svojim myšlienkam a vždy komunikoval s voličmi aj v regiónoch. My tento problém nemáme, nás sa prieskumy veľmi netýkajú. Týkajú sa malých strán, ktorých je väčšina. Keď vyjde prieskum dva dni pred voľbami, že strana má dve percentá, voliči ju voliť nebudú, lebo nemá šancu sa dostať do parlamentu a to je nefér,“ upozornil s tým, že o lehote je ochotný sa baviť.

Podľa jeho slov opoziční poslanci vo svojich vystúpeniach vychádzali z prezumpcie viny, že vládna strana si chce volebné pravidlá prispôsobiť podľa seba. „Inak by to vyzeralo, keby sme to chceli urobiť pre seba. Sú to iracionálne reakcie. Reči o protiústavnosti, to ma šokovalo,“ povedal Kaliňák.

Rovnako odmietol aj kritiku zavedenia 48-hodinového moratória pred voľbami. „Moratórium je v Rakúsku, Taliansku či Francúzsku. To sú nedemokratické krajiny? Ide o to, aby boli rovné príležitosti. Potom je protiústavný aj zákaz vjazdu, lebo obmedzuje slobodu pohybu,“ odkázal opozícii.

Zákaz vedenia kampane inými subjektmi odôvodňoval minister zavedením transparentného účtu a čistotou kampane. „Ak to ale nechceme, môžeme to odtiaľ dať celé preč, lebo je to jeden balík. Ide o to, aby nebol niekto uprednostnený a zvýhodnený,“ vysvetlil.

Na margo finančných limitov na volebnú kampaň Kaliňák konštatoval, že mu ide o to, aby voľby nevyhrávali peniaze. „Chceme, aby peniaze vyhrávali voľby a je jedno, aký má kto program. Limity na volebnú kampaň sú všade, môžeme sa baviť o tom, aké sú vysoké,“ tvrdí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #poslanci #moratórium #Robert Kaliňák