Vláda odobrila dohodu s Českom o obrannej spolupráci

Vláda v stredu odobrila návrh dohody o obrannej spolupráci s českou vládou, ktorá umožní napríklad opravu českých vrtuľníkov v slovenských leteckých opravovniach.

11.09.2013 14:02
vláda Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Na vzniku rámcovej dohody sa kabinety dohodli na spoločnom rokovaní. „Mala byť podpísaná až v októbri, ale v tom čase budú v Čechách voľby,“ vysvetlil minister obrany Martin Glváč. Dohodu preto podpíšu o dva týždne na podujatí Dni NATO v Ostrave, kde sa zúčastní slovenský aj český minister obrany. Na rámcovú zmluvu budú nadväzovať vykonávacie dokumenty.

Medzivládna dohoda umožní spoluprácu v oblasti obranného plánovania, vojenského vzdelávania, vyzbrojovania, logistiky a vojenského zdravotníctva a vojenských operácií, cvičení a rozvoja ozbrojených síl. Okrem toho budú zmluvné strany na základe dokumentu podporovať spoluprácu podnikov v pôsobnosti rezortov obrany. Tá spočíva v koordinovanom a efektívnom využívaní vedecko-výskumných, výrobných, opravárenských, školiacich a ďalších kapacít podnikov či realizácii spoločných obchodných projektov pre tretie strany, alebo spoločného vývoja a výskumu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Česko #obrana #letecké opravovne