Slovenskí archeológovia odkryli v Guatemale staré mayské mestá

Slovenský tím archeológov vedený profesorom Milanom Kováčom sa po piatich rokoch výskumu v kolíske jednej z najrozvinutejších starovekých civilizácií, na území dnešnej Guatemaly, zaslúžil o celosvetový úspech.

11.09.2013 16:45 , aktualizované: 12.09.2013 11:10
debata

V hlbokej džungli sa mu podarilo objaviť päť úplne nových mayských miest, ktorých osídlenie sa datuje od 3. storočia pred naším letopočtom až do 9. storočia nášho letopočtu.

„Dali sme im mená v mayskom jazyku, podľa toho, čo nám pripomínajú,“ potvrdil šéf skupiny výskumníkov. Mestá tak dostali pomenovanie Bolontum (v preklade z mayštiny Deväť kameňov), Tz'ibatnah (Maľovaný dom), Petnal (Okrúhle mesto), Ch'anal (Mesto kvapiek) a Kisin (Diabol alebo Vládca mŕtvych).

Na snímke je stéla, ktorú sa slovenským vedcom... Foto: Archív slovenského archeogického a historického inštitútu.
nález Na snímke je stéla, ktorú sa slovenským vedcom podarilo odkryť už v roku 2011, no pre jej hmotnosť štyri tony vtedy nemali technické vybavenie, ktorou by ju zdvihli. Z rozlúšteného nápisu vyplýva, že ju dal postaviť kráľ Stonožka Vták Boha Slnka. Po vztýčení stély spod nej vyliezla živá stonožka, čo domáci považovali za znamenie, že je to duša mŕtveho panovníka a hneď sa začali modliť.

V znovu odkrytých pozostatkoch týchto niekdajších sídelných útvarov ponachádzali slovenskí vedci mimoriadne kompaktnú a kvalitnú prastarú architektúru. Našli napríklad posvätnú jaskyňu, zvyšky pyramíd a chrámov, unikátne hroby, ihriská na rituálnu loptovú hru či astronomické observatórium zamerané na súhvezdie Orion.

Archeológovia ďalej na skúmanom území našli vyše dvadsať unikátnych obrovských kamenných platní, takzvaných stél s nápismi v mayských hieroglyfoch, ktoré približujú panovníkov, ríšu aj kultúru svojej doby. Absolútne prelomovým objavom našich výskumníkov je však nález dvoch dosiaľ najväčších objavených štukových masiek božstva podsvetia, z ktorých každá má rozlohu viac ako sto štvorcových metrov.

Slovenskí vedecký tím sa do Guatemaly, ktorá sa predtým 35 rokov zmietala v občianskej vojne, prvý raz dostal v roku 2007, no s vykopávkami začal až o dva roky neskôr. Odvtedy si v krajine, ktorá stále skrýva tajomstvá, vybudoval status archeologickej elity. "Napriek všeobecnej nedôvere k cudzincom nás odtiaľto domáci neodvolávajú, nerobia nám prieky, skôr naopak, našu prácu si veľmi vážia,“ konštatoval profesor Kováč.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mayovia #SAHI #archeológ