Zlé tendre môžu slovenské školstvo obrať o 70 miliónov, tvrdí Beblavý

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vidí v rezorte školstva 11 chybných tendrov, pre ktoré Slovensku hrozí strata až do 70 miliónov eur z eurofondov.

12.09.2013 11:51
školáčka, písanie, škola Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ako vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii, problémy spočívajú v obmedzení súťaže neposkytovaním súťažných podkladov (7 tendrov), nesúlad s národným projektom (2 tendre), nehospodárnosť, neefektívnosť a duplicity (2 tendre) a zakázané postupy (jedna súťaž).

„V prípade týchto podozrení je priamo a zásadne ohrozená oprávnenosť prostriedkov štrukturálnych fondov použitých na financovanie uvedených projektov, čo by mohlo znamenať obrovské straty pre SR. Na druhej strane sú uvedené súťaže v drvivej väčšine v štádiu, keď ešte neboli uzatvorené zmluvy, alebo ak boli, neboli tieto zmluvy vyčerpané. Opakovanie súťaží či zrušenie nenaplnených zmlúv tak môže uvedené riziká zásadne znížiť a eliminovať,“ upozornil Beblavý.

Poslanec zároveň prízvukoval, že so svojím tímom bol schopný posúdiť len menšiu časť nedávno dokončených tendrov, napríklad pre nedostupnosť súťažnej dokumentácie. „Po ukončení našej analýzy Ústav informácií a prognóz školstva zrušil jednu zo súťaží, asi najproblematic­kejšiu, na nákup digitálnych vzdelávacích objektov za viac ako päť miliónov eur. Jej zrušenie bez opravy chýb však problémy nerieši, keďže sa otvára cesta k priamemu zadaniu. Preto som sa rozhodol ju v zozname ponechať,“ vysvetlil.

Beblavý chce preto formou interpelácie požiadať o zásah predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú, vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča (Smer-SD), ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD, ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) a podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorí sú v tejto veci zodpovední alebo spoluzodpovední. Poslanec by chcel takto formou vyvolať verejný tlak a ochrániť finančné záujmy SR. Zároveň verí, že títo funkcionári tendre preskúmajú a budú informovať verejnosť, ako ochránili finančné záujmy SR, inak prevezmú zodpovednosť na svoje plecia.

Z 11 tendrov, o ktorých Beblavý hovorí, je deväť z Operačného programu (OP) Vzdelávanie, jeden z OP Informatizácia spoločnosti a v jednom prípade ide o súťaž mimo štrukturálnych fondov EÚ realizovanú na ministerstve školstva. Predpokladaná hodnota zákaziek v týchto verejných obstarávaniach je 71,7 milióna eur.

V jednotlivých položkách ide o dodávku kancelárskych a hygienických potrieb, vzdelávací portál profesijného a kariérového rastu, o nákup náplní do tlačiarní, je tu aj tender na tvorbu obsahu, výrobu a vydanie multimediálnych vzdelávacích DVD, ako aj súťaž na hotelové a reštauračné a doplňujúce služby. Súťaží sa aj o tlačiarenské, grafické a distribučné služby, stravné poukážky, nákup licencií k digitálnym objektom, dodávku didaktických pomôcok či o služby stravovania zamestnancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #tender #ministerstvo školstva #Miroslav Beblavý