Malatinský: Kúpa SPP bol politický verdikt

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský pripúšťa, že ovládnutie cien plynu pre domácnosti môže byť pre štát aj nevýhodné. Prevzatie Slovenského plynárenského priemyslu od českých finančníkov tak môžu zaplatiť všetci občania.

12.09.2013 16:15 , aktualizované: 13.09.2013 09:45
Tomáš Malatinský Foto: ,
Minister hospodárstva Tomáš Malatinský.
debata (331)

„Rozhodnutie o kúpe menšinového podielu bolo najmä politické rozhodnutie. Za určitých podmienok bude pre štát výhodné, alebo nevýhodné,“ vyhlásil včera na pôde hospodárskeho výboru parlamentu Malatinský.

Na rozdiel od Malatinského premiér Robert Fico nevýhodnosť kúpy SPP nepripúšťa. Fico upozornil na to, že štát udrží ceny plynu a vyhne sa arbitrážam, ktorými pri tvrdej regulácii cien čelil od zahraničných vlastníkov.

Podľa Malatinského je najdôležitejšie to, ako dopadnú rokovania s ruským gigantom Gazprom Export, ktorý SPP dodáva drvivú väčšinu plynu. Vzorec na výpočet ceny dodávaného plynu je totiž postavený tak, že plynári nakupujú z Ruska plyn za vyššie ceny ako trhové. Podľa zmluvy sa tiež zaviazali odoberať väčšie množstvo komodity, ako v súčasnosti reálne predajú veľkoodberateľom či domácnostiam.

Pre všetky tieto faktory má SPP dlh asi 120 miliónov eur. Zodpovednosť za necelú polovicu z týchto peňazí teraz nesie český Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý ovláda 49 percent akcií. Zvyšné záväzky zaťažujú štátnu kasu. Keď však štát ovládne celý podnik, bude musieť niesť zodpovednosť za celých 120 miliónov eur.

Ak sa zmení metodika Eurostatu na výpočet štátneho dlhu, môže sa stať, že tento záväzok sa pripočíta k celkovému štátnemu dlhu a zaťaží tak verejné financie. Slovensko sa totiž zaviazalo, že svoj dlh nebude rapídne zväčšovať a ak by tento záväzok porušilo, bude musieť spustiť ďalšie ozdravné opatrenia.

Opoziční poslanci sa na včerajšom rokovaní hospodárskeho výboru chceli ministra hospodárstva pýtať na ďalšie podrobnosti o kúpe SPP. Zasadnutie sa však skončilo hneď po tom, čo sa začalo. „Všetci siedmi členovia dosadení Smerom sa ospravedlnili,“ zdôvodnil ich neúčasť šéf výboru Ján Hudacký (KDH). Výbor preto nebol uznášaniaschopný.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Martina Kováčika SPP: Pre a proti. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na neskoršom brífingu sa však zišli zástupcovia všetkých parlamentných opozičných strán, ktorí avizovali snahu o odvolanie premiéra Roberta Fica. Minister Malatinský mal totiž podľa nich plniť jeho príkazy. Jedným z dôvodov je to, že prevzatie zadlženého a stratového SPP bude podľa nich pre štát nevýhodné. Fico, naopak, tvrdí, že vláda vie z podniku spraviť ziskovú firmu a zároveň udrží ceny plynu pre domácnosti.

Štát musí tiež reagovať na upozornenie strany Nová väčšina Daniela Lipšica o tom, že dokument ministerstva hospodárstva o kúpe SPP na rokovanie vlády začiatkom septembra putoval z dielne finančnej skupiny J&T. Tá nepriamo ako spoluvlastník EPH časť podielu v SPP spolu s dlhom odovzdá štátu. Vo vlastnostiach dokumentu totiž bolo uvedené, že ho vytvorila spoločnosť J&T Investment Advisors. Malatinský v parlamentnom pléne tvrdil, že dokument vznikol na základe podkladov od spoločnosti EPH, v ktorej podiel vlastnia J&T.

„V záverečnej fáze prípravy materiálu sme sa napokon rozhodli, že z dôvodu výnimočnej komerčnej citlivosti informácií v tomto dokumente, dáme predfinálnu verziu k nahliadnutiu spoločnosti SPP, aby potvrdila, že zverejnením tohto materiálu nedôjde k úniku citlivých informácií, ktoré by mohli významne poškodiť SPP,“ vysvetlil Malatinský.

Dokument podľa neho pripravovalo len ministerstvo a jeho poradcovia zo spoločností Wood & Co. a White & Case po zapracovaní pripomienok rezortu financií. To, že dali materiál na záverečnú kontrolu SPP, považuje za profesionálny a nutný postup, aby nedošlo ku porušeniu práv SPP.

V SPP ho mal kontrolovať Miroslav Haško, ktorý pôsobil v J&T a teraz pôsobí na pozícii poradcu predstavenstva SPP. Na tento post sa dostal z pozície odborníka na fúzie a akvizície v spoločnosti EPH. „Určite nájdeme spôsob, aby sme mohli novinárom dokázať, že hovorím pravdu,“ uzavrel Malatinský.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským novinárskym príspevkom denníka Pravda.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Malatinský #Mezenská