Slováci sa s EÚ identifikujú cez euro

Mena euro je najdôležitejším prvkom, ktoré v občanoch štátov Európskej únie vzbudzuje európsku identitu. V najnovšom prieskume Eurobarometer 2013 takýto pocit európskej identity cez spoločnú menu vyjadrilo 42 percent opýtaných.

16.09.2013 14:04
Mince, euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Na Slovensku cíti európsku identitu cez euro až 62 percent respondentov. „Vidno, že Slováci sa už stotožnili s eurom ako so svojim platidlom. Považujú ho za jeden zo symbolov alebo hodnôt európskej integrácie. Ako vidieť je to oveľa výraznejšie ako priemer v EÚ,“ povedal riaditeľ informačnej kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Ďalším prvkom, ktorý vytvára európsku identitu, sú hodnoty slobody a demokracie, ktoré tak vníma 40 percent opýtaných občanov EÚ (29 percent respondentov zo Slovenska). Ďalších 27 percent účastníkov prieskumu z EÚ (25 percent v SR) za takýto prvok označilo históriu, 26 percent (19 percent v SR) kultúru a 23 percent (31 percent v SR) geografiu. Úspech európskej integrácie považuje za takýto prvok 21 percent opýtaných, na Slovensku 18 respondentov.

Členstvo v EÚ bolo podľa Hajšela na Slovensku vždy vnímané pozitívne a takým aj ostalo. „Ale už nie sme vysoko nad priemerom,“ porovnal Hajšel stav s EÚ, ktorý vyplýva z ostatného Eurobarometra. Členstvo v Únii považuje za dobrú vec 50 percent opýtaných Európanov tak isto, ako je to u respondentov zo Slovenska.

Tento pocit u Slovákov pred rokom výrazne klesol, čo môže byť podľa Hajšela dôsledok finančnej krízy a účasti Slovenska na aktivitách v EÚ na záchranu eura. Členstvo v EÚ za zlú vec označilo 10 percent opýtaných Slovákov (17 percent v EÚ).

V Eurobarometri sa pýtali aj na to, aký má podľa respondentov ich hlas váhu v Európskej únii a vo vlastnej krajine. „Slovensko je menšou krajinou, je relatívne novou členskou krajinou EÚ,“ vysvetlil Hajšel, prečo boli u našich respondentov pri tejto otázke rozdiely oproti európskemu priemeru. Z Európskych respondentov si 39 percent myslí, že ich hlas má v EÚ váhu – na Slovensku je to 34 percent.

Vo vlastnej krajine považuje svoj hlas za závažný 58 opýtaných ľudí v rámci EÚ a 53 percent respondentov zo Slovenska. Hlas našej krajiny má v EÚ váhu podľa 56 percent opýtaných zo Slovenska (v európskom priemere sa takto vyslovilo 62 percent respondentov).

Podľa eurobarometra majú občania aj Slováci približne rovnaké predstavy o tom, čo je do roku 2025 najväčšou výzvou EÚ. Dominuje nezamestnanosť (SR 61 percent, EÚ 55 percent opýtaných), sociálna nerovnosť (SR 43 percent, EÚ 33 percent) a verejný dlh (32 percent SR aj EÚ).

Prieskum Eurobarometer 2013 robili od 7. do 23. júna na vzorke 27 624 respondentov v celej EÚ. Zo Slovenska ich bolo tisíc.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Európska únia #členstvo #slováci #barometer #identita