Čo suvenír, to príbeh. O čaji aj o vojne

Za každým predmetom, ktorý cestovatelia prihlásili do súťaže NAJ Suvenír, sa skrýva príbeh.

17.09.2013 10:00
debata

Biely drak na porcelánovom hrnčeku z Číny stráži tajomstvo šťastnej dvojice z Nitry. Sedemdesiatnikov, ktorí si na staré kolená obuli túlavé topánky. Pohľadnice z Afganistanu zas obnažujú pravú a peknú tvár vojnou skúšanej krajiny a priniesol ich otec hrdý na syna, ktorý podobne ako on slúžil v zahraničnej mi­sii.

Cestovatelia priniesli pohľadnice, magnetky a... Foto: Andrej Barát, Pravda
suvenir Cestovatelia priniesli pohľadnice, magnetky a hrnčeky zo všetkých kútov sveta, v súťaži je vyše 150 predmetov.

Do súťaže sa zapojilo vyše 150 suvenírov. Najbližšie dva týždne ich budú vystavovať v priestoroch Nitrianskeho informačného systému – NISYS na pešej zóne v Nitre. Výstava je síce rozmermi skromná, ale pre trpezlivého diváka je objavná. Pri pestrej maske z Bali sedí dievčina v holandskom kroji a vedľa je londýnska telefónna búdka. Pod nimi je na fotografii sfinga, nečakane je však z potuliek po Rusku. Súťaží aj pohľadnica z Kanady so slávnym domom Anny zo zeleného domu, tiež príbytok Villiama Shakespeara, batikovaná pohľadnica z Bali alebo dvojpohľadnica z Varšavy – ruiny z roku 1945 a dnešok.

Trojicu pohľadníc z Afganistanu priniesol do súťaže Viliam Jarábek. „Keď sa mi dostali do rúk od syna, ktorý tam slúžil v misii, bolo to veľmi prekvapujúce. Všade v televízii vidíte len vojenské obrázky. Píše sa, koho postrelili, ale o normálnych veciach, o prírode, o krajine či histórii nič. A tieto pohľadnice ukazujú aj niečo obyčajné, ľudské.“

Vidno na nich karavánu, starobylú pevnosť Bala Hisar pri meste Ghazni a typický afganský príbytok. Prostý a biedny, ako bola väčšina miestnych, ktorých syn Juraj stretol. Otec bol tiež vojak, slúžil v Sarajeve, počas najhorších rokov 1994 a 1995. „Bol som na misiách a viem, do čoho syn liezol. Bol tam strach, ale aj zvedavosť. A tiež snaha nejako tým ľuďom pomôcť,“ dodal Jarábek.

Na horúce dúšky zeleného čínskeho čaju si pri pohľade na modrobiely hrnček spomína pani Veronika Pintérová s manželom Jozefom. „Stali sa z nás vášniví cestovatelia. Na staré kolená. Predtým sme nemali peniaze ani čas. V Číne sme boli 17 dní a zastavili sme sa aj na plantážach. Tvrdili nám, že zelený čaj sa dá vylúhovať aj sedemkrát po sebe. Nuž, nám sa to podarilo trikrát.“ Podobný hrnček s priehlbinou na čajovú zmes darovali po návrate každému z rodiny. Stihli byť už v Argentíne, v Brazílii, v Maroku, na Havaji, na Islande, v Nórsku. Z Mexika si priniesli mayský kalendár, podľa ktorého mal byť vlani koniec sveta.

Z vitríny na návštevníka hľadí napríklad aj ručne vyrobená hlava leva. Je to prvý tvor, ktorý privítal Daniela Buršáka a jeho priateľku na safari v Južnej Afrike. „Zároveň patrí do takzvanej africkej veľkej päťky. Lev, slon, leopard, nosorožec a byvol. Preto som sa rozhodol si na trhu od predajcu zakúpiť práve magnetku leva, na predaj mal aj ostatné zvieratá z veľkej päťky.“ Buršák by sa chcel najbližšie vydať na východ. India, Indonézia, Nepál. Európu má precestovanú celú. Víkendový výlet po Európe bude pritom hlavnou cenou pre víťaza, ktorého vyhlásia 27. septembra počas osláv Svetového dňa cestovného ruchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suvenír