Urýchlila tragická nehoda podpis licencií pre leteckú záchranku?

Tragická nehoda, ktorá sa stala v piatok pri Holíči a vyžiadala si život 39-ročnej ženy, prináša otázku, ktorá pravdepodobne zostane navždy nezodpovedaná. Mohol ju prevoz vrtuľníkom, ktorý v tom čase nebol k dispozícii, zachrániť?

17.09.2013 12:00
debata (15)

Minulý týždeň skončila platnosť licencií siedmim leteckým záchrankám, ktoré vlastnila spoločnosť AIR – Transport Europe. Piatim staniciam ministerstvo zdravotníctva udelilo nové licencie ešte pred vypršaním platnosti. Dve povolenia, a to v Bratislavskom a Trenčianskom kraji však udelili až v pondelok popoludní. A práve od piatka boli tieto regióny bez vrtuľníkovej záchranky.

Tú žiadali podľa medializovaných informácií aj príbuzní, ktorí boli na mieste čelnej zrážky dvoch áut na úseku Radimov – Holíč, pre ťažko zranenú mladú ženu.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (155) sa najskôr rozhodovalo, že pošle k nehode vrtuľník. Keďže bratislavská stanica vrtuľníky na záchranu používať v tom čase nemohla, letieť mal najbližšie dostupný vrtuľník z Nitry. Operátor sa však rozhodol, že k nehode pošle sanitku, pretože tá tam mohla prísť rýchlejšie.

Hovorca operačného strediska Boris Chmel tvrdí, že operátor pri každom zavolaní zvažuje, či pošle pozemnú ambulanciu alebo vrtuľník, závisí od toho, kto je najbližšie pri nehode. „V tomto prípade to bola sanitka, keďže tá sa dostavila na miesto nehody za deväť minút, čo je nadštandardný čas, kým vrtuľníku by cesta z Nitry trvala až 25 minút,“ tvrdí Chmel.

Záchranári zranenú ženu najskôr previezli do najbližšej nemocnice v Skalici, ale po vyšetrení na CT prístroji zistili, že má život ohrozujúce zranenia a potrebuje rýchly transport do Bratislavy. Vrtuľník z Nitry však už nebol k dispozícii, lebo bol na inom výjazde.

Ministerstvo zdravotníctva odmieta spájanie udeľovania licencií na vrtuľníky s prípadom tejto autonehody. „Spôsob transportu nemal absolútne žiadny vplyv na možnú záchranu pacientky. Jej zdravotný stav bol natoľko vážny a nezlučiteľný so životom, že aj keby ju prevážali vo vrtuľníku na vyššie pracovisko, pacientka by danú situáciu pravdepodobne neprežila,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť v skalickej nemocnici Daniel Vidovič, sa k prípadu nechcel vyjadrovať. „Nebudem vám poskytovať žiadne informácie, v zákone o poskytovaní zdravotnej starostlivosti je zavedená mlčanlivosť o zdravotnom stave pacientov a my sa riadime týmto zákonom,“ povedal Vidovič.

Na otázku, či by rýchly prevoz pacientky vrtuľníkom mohol zachrániť jej život, Vidovič nechcel reagovať. „Vo všeobecnosti sa môžem vyjadriť, že letecká záchranná služba slúži na špecifické prípady prevozu pacientov s ťažkými zraneniami, úrazmi, ochoreniami, ktoré vyžadujú rýchly transport.“ Vždy je však podľa neho na ošetrujúcom lekárovi, aby zvážil stav pacienta, či žiada alebo nežiada leteckú záchrannú službu. To, či je alebo nie je letecká záchranná služba použitá, je podľa neho v kompetencii operačného strediska.

Lekár záchranár Viliam Dobiáš tvrdí, že tento prípad vyzerá na prvý pohľad jednoznačne. „Keby bola prevezená vrtuľníkom, tak by nebola umrela, ale v skutočnosti to tak nie,“ konštatuje Dobiáš. Záchranári postupovali podľa neho správne a tieto úvahy sa vynárajú hlavne preto, lebo Bratislavský kraj nemal firmu s licenciou, ktorá by zabezpečovala leteckú záchrannú službu. „Príbuzným sa ťažko bude vysvetľovať to, že keby ten vrtuľník bol, tak by sa na stave pacientky nič nezmenilo,“ tvrdí Dobiáš. Ministerstvo zdravotníctva podľa neho malo zabezpečiť, aby táto letecká služba bola.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uvádza, že sa prípadom nebudú zaoberať. „Uvedená problematika spadá do kompetencie ministerstva zdravotníctva,“ dodáva hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Stanice leteckej záchranky v Bratislave a Trenčíne by mali opäť fungovať. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v pondelok poobede podpísala nové licencie na ich prevádzkovanie. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej si ich obhájil súčasný prevádzkovateľ spoločnosť AIR – Transport Europe.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Holič #letecká záchranka