O pôžičku môžu pedagógovia žiadať do konca mesiaca

Ešte 14 dní môžu pedagógovia žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania.

17.09.2013 10:14
študenti, učiteľ, tabula, škola, matematika,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Peniaze môžu získať pedagogickí zamestnanci škôl, okrem vysokých škôl a univerzít, odborní zamestnanci týchto škôl a doktorandi. Fond má v tomto školskom roku na pôžičky vyčlenených 1,5 milióna eur, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Pavol Kučmáš, poverený riadením fondu, hovorí o viacerých chybách, pre ktoré žiadatelia nespĺňajú požadované kritériá. Najčastejšími nedostatkami sú neúplné žiadosti, v ktorých chýba napríklad podpis žiadateľa alebo povinné prílohy, napríklad potvrdenia od zamestnávateľa, že manžel či manželka žiadateľa je pedagogický zamestnanec. "Ďalšou z chýb je napríklad nesprávne uvádzanie požadovanej výšky pôžičky. V tomto prípade môžem uviesť napríklad to, že je uvedená konkrétna suma bez jej zaokrúhlenia na celé stovky,“ zdôrazňuje Kučmáš.

Žiadosti o pôžičku možno predkladať do 30. septembra. Pôžička z fondu môže mať výšku od 1 000 do 30-tisíc eur. Minimálna lehota splatnosti je osem a maximálna 15 rokov. Pôžičky do 5 000 eur nie sú účelovo viazané a poskytujú ich bez ručiteľa, len na základe preukázaného príjmu. Pôžičky prevyšujúce túto čiastku až do sumy 15-tisíc eur tiež nie sú účelovo viazané, ale žiadateľ je povinný zabezpečiť ručenie prostredníctvom ručiteľa. Účelovo viazané sú pôžičky nad 15-tisíc eur, pri ktorých je nevyhnutné ručenie. Všetky informácie k podmienkam pôžičiek sú verejne prístupné na internetovej stránke fondu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #pôžička