Zvolenská má prešetriť nehodu počas nefunkčnosti vrtuľníkovej záchranky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru) má dôsledne vyšetriť okolnosti poskytnutia prvej pomoci a prevozu 39-ročnej účastníčky piatkovej dopravnej nehody zo Skalice do Bratislavy, pri ktorom pacientka zomrela.

17.09.2013 13:39
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (5)

Po prešetrení má podať správu parlamentnému zdravotníckemu výboru. Žiadal to v utorok poslanec SDKÚ Viliam Novotný, výbor jeho návrhy odobril.

V čase dopravnej nehody nemali Bratislava a Trenčín funkčné stanice vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Tá preto nemohla po pacientku prísť. Podľa Novotného visí nad smrťou ženy niekoľko otáznikov. Medzi nimi napríklad, prečo vrtuľník nemohol priletieť a ak by priletel, či by to ženu zachránilo.

Opozičný politik kritizoval teda aj výberové konanie na vydanie povolenia na ambulanciu vrtuľníkovej záchrannej služby v Trenčíne a v Bratislave. Je presvedčený, že ministerstvo zdravotníctva v tomto prípade zanedbalo svoje povinnosti a tým mohlo ohroziť životy a zdravie ľudí. Žiadal, aby ministerka predložila výboru správu o tomto výberovom konaní. Poslanci Smeru však návrh nepodporili, hlasy opozície na presadenie nestačili.

Ministerka teda nebude musieť výboru dať správu s informáciami o priebehu výberového konania, o členoch výberovej komisie a uchádzačoch o povolenie. Ani vysvetliť dôvody meškania výberového konania, zodpovednosť za meškanie konania a tiež nebude musieť výboru podať vyhodnotenie možného ohrozenia života a zdravia ľudí z dôvodu meškania vydania povolenia.

Šéf SaS Richard Sulík zasa na výbore v pondelok avizoval, že navrhne zvolať mimoriadne rokovanie zdravotníckeho výboru. Mal by reagovať na spomínané udalosti. Sulík chce prerokovať „situáciu týkajúcu sa možného ohrozenia života a zdravia občanov“ v súvislosti so spomínanou autonehodou.

„Máme podozrenie, že došlo k hrubému zanedbaniu povinností zodpovedných osôb na ministerstve zdravotníctva. Vyzývame príslušné orgány, aby dôkladne prešetrili celú situáciu,“ vyhlásil Sulík. Zároveň vyzval ministerku Zvolenskú, aby uznala chybu a vyvodila z nej osobnú zodpovednosť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Holič #záchranky #vtruľník #Zuzana Zvolenská