Minister Borec má ambíciu podať dovolanie v kauze Bakiho S.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec má ambíciu podať dovolanie proti rozhodnutiu prešovského krajského súdu v kauze Bakiho S. Ako povedal v utorok novinárom po rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru, pri dovolaní ide o právne hodnotenie veci.

17.09.2013 14:33 , aktualizované: 16:18
Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec
debata

„Musíme si naštudovať uznesenie krajského súdu a na základe toho pripraviť dovolanie. Môj záujem je dovolanie, ak to bude len trošku možné, pripraviť a podať,“ povedal s tým, že na podanie dovolania má tri mesiace od doručenia uznesenia súdu účastníkom konania.

V prípade podania dovolania by o ňom rozhodoval senát Najvyššieho súdu SR. Predsedom súdu je Štefan Harabin, ktorý býval podľa poslanca NR SR Daniela Lipšica blízkym známym Bakiho S. Minister však zatiaľ nevidí problém v osobe Harabina pri rozhodovaní o prípadnom dovolaní. „Šéfom Najvyššieho súdu SR je v minulosti osobný priateľ Sadikiho, Harabin, ktorý má obrovskú dôveru Roberta Fica,“ povedal Lipšic s tým, že ak sudcovia vidia, aké postavenie má Harabin, ako mu fandí Fico, dovoľujú si čokoľvek.

Borec zatiaľ neavizuje, že by podal návrh na disciplinárne konanie proti sudcom prešovského krajského súdu. „Je viacero možností, nielen podať disciplinárny návrh. Z taktických dôvodov o tom nebudem informovať. Je možnosť potrestať sudcov aj iným spôsobom,“ konštatoval.

Lipšic kritizoval ministra za to, že nepovedal, či proti sudcom prešovského súdu podá návrh na disciplinárne konanie. „To je dôležité, pretože títo sudcovia ohrozili bezpečnosť našej krajiny, našich detí, pretože Sadiki bol odsúdený za pašovanie viac ako tristotisíc dávok heroínu. To nebol žiadny malý šuflikant, žiadny malý díler, ale veľký pašerák,“ vyhlásil Lipšic. Podľa neho obnovenie procesu je hrozbou, pretože hrozia aj možné zmenené výpovede a potenciálne aj to, že bude opäť na slobode. „Je tu vážne riziko, keď vieme ako dopadli jeho procesy z 90-tych rokov, keď kľúčoví svedkovia za záhadných okolností zomreli,“ povedal.

Podľa Lipšica má minister dve možnosti a to podať trestné oznámenie, alebo podať návrh na disciplinárne konanie proti sudcom. Viac možností nevidí. „Buď nejaké dôkazy sú a treba postupovať rýchlo, ale zahmlievať to, nezdá sa mi fér,“ konštatoval opozičný poslanec. Podľa neho prešovské súdy hľadali akýkoľvek dôvod, ako obnoviť proces Bakimu S. „Jeden sudca tvrdil, že nevedel v Kosove, že je trestne stíhaný a bol mimo médií. Ďalší senát vymyslel, že neexistujúca krajina nám dala neexistujúcu výhradu. To je škandál,“ zdôraznil.

O zvolanie dnešného rokovania výboru požiadali opoziční poslanci, ktorí sú jeho členmi. Tí chceli, aby Borec zaujal stanovisko k škandalóznemu postupu súdu a z neho vyplývajúcim bezpečnostným rizikám.

Proces s Bakim S. sa začal v jeho neprítomnosti 24. januára 2011 na Okresnom súde v Prešove. Spolu s hlavným obžalovaným boli súdení aj jeho dvaja komplici, ktorých súd poslal zhodne na 15 rokov za mreže. Baki S., ktorý bol v tom čase na úteku na neznámom mieste, bol odsúdený v neprítomnosti na 22 rokov. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil 21. septembra 2011 aj odvolací Krajský súd v Prešove.

Bakiho S. zadržali na základe medzinárodného zatykača v kosovskom Gnjilane v októbri minulého roka. Následne požiadal o obnovenie procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súde a nemohol sa osobne brániť proti obžalobe. Okresný súd v Prešove 30. mája tohto roku rozhodol o obnovení procesu, proti čomu podal prokurátor sťažnosť. O tej rozhodol Krajský súd v Prešove 3. septembra, ktorého rozhodnutie znamená obnovu procesu.

Rozhodnutím prešovských súdov v kauze Bakiho S. sa v utorok zaoberal aj ústavnoprávny výbor. Poslanci zobrali na vedomie vysvetlenie ministra spravodlivosti k prípadu. Poslanci Smeru zároveň odmietli opozičné návrhy, aby postup súdov na výbor prišli vysvetliť predseda súdnej rady Štefan Harabin alebo členovia súdnej rady, ktorých do funkcie nominoval parlament.

Harabin: Motív konania Lipšica je pomsta za to, že som nemlčal

Motív konania Daniela Lipšica je podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina neobyčajná pomsta za to, že nemlčal. Uviedol to na margo vyjadrení poslanca NR SR Lipšica (nezaradený) ku kauze Bakiho S.

Harabin predstavil dôkaz, z ktorého podľa neho vyplýva, že Lipšic v prípade kauzy Bakiho S. nehovoril pravdu. „Ide mi teraz o to, aby som ho tak ako viackrát v minulosti usvedčil z okamžitého klamstva,“ povedal Harabin. V internetovej televízii denníka SME Lipšic uviedol, že v prípade obžalovaného Bakiho S. nie je možné dovolanie. „Dnes hovorí, že dovolanie dopadne u obžalovaného Bakiho S. na Najvyššom súde v jeho prospech, preto, že Harabin je predsedom tohto súd, ale pritom 13.9. hovoril sám, že dovolanie nie je možné,“ povedal predseda NS.

Harabin zároveň zopakoval, že s Bakim S. nemá žiadny vzťah. „Lipšic sľubuje, že dodá dôkazy, že predloží svedkov, že predloží fotografie a doposiaľ nepredložil nič,“ zdôraznil Harabin s tým, že Lipšic si celú kauzu vymyslel.

Na dnešnom mimoriadnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť upozornil Lipšic ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), že o prípadnom dovolaní v procese s Bakim S. bude rozhodovať Najvyšší súd SR, na ktorého čele stojí Štefan Harabin, podľa Lipšica „v minulosti blízky priateľ Bakiho S.“.

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #proces #Borec #Sadiki #narkobarón