V prípade Hedvigy Malinovej-Žákovej prokuratúra žiada doplniť dôkazy

Hedviga Malinová-Žáková si bude musieť na rozhodnutie, či sa prokurátor stotožní s návrhom vyšetrovateľa a obžaluje ju za krivú výpoveď, alebo obvinenie zruší, počkať do konca roka.

18.09.2013 11:30
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová-Žáková na archívnej snímke.
debata (7)

Prípad sa už ťahá od roku 2006. Nové vedenie generálnej prokuratúry po nástupe uviedlo, že preverí, či sa v prípade Hedvigy Malinovej – Žákovej nedopustila prokuratúra chýb. Čižnárov novovymenovaný námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky rozhodol, že prípad preskúma nový prokurátor.

Podľa prokuratúry prokurátor trestnú vec obvinenej preskúmal. „Preskúmaním vyšetrovacieho spisu sa zistilo, že je potrebné doplniť dokazovanie o konkrétne dôkazné prostriedky,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Potvrdila, že danú vec už nedozoruje prokurátor Jaroslav Kozolka. Podľa prokuratúry by prípravné konanie malo byť ukončené do konca roka.

Advokát Malinovej Roman Kvasnica považuje za najzávažnejšie v tejto roky sa ťahajúcej kauze, že od mája 2007 nebolo bývalej študentke oznámené v čom mala v roku 2006, keď prípad začala vyšetrovať nitrianská polícia klamať. „Táto skutočnosť je zásadná pre možnosť uplatniť jej práva pre obhajobu. Verím, že nové vedenie generálnej prokurtúry si uvedomí túto nezákonnosť a mojej klientka zákonným spôsobom oznámia z čoho ju vinia,“ reagoval Kvasnica. Podľa neho pokiaľ tak nespravia je zrejme, že kam bude celá vec smerovať.

Podľa informácií Pravdy problém je aj v tom, že aj keď kauzu už dozoruje iný prokurátor, vyšetrovateľovi z Nitry tento prípad nikto neodobral. Trestné stíhanie za krivú výpoveď voči Malinovej-Žákovej beží naďalej.

Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a s popísanou blúzou (nápis: Maďari za Dunaj), pričom podľa nej na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“. Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala. Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát. Prípad sa skončil dohodou o zmieri, Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede. Vyšetrovanie vedie generálna prokuratúra, prípad je stále len v prípravnej fáze. Prokuratúra trvala na tom, že si Hedviga národnostne motivovaný útok vymyslela.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Hedviga Malinová-Žáková #Roman Kvasnica