Paška pitie skúmať nebude, útok podľa neho začal Matovič

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer) nehodlá skúmať, či bol niektorý z poslancov Smeru v utorok počas nočného rokovania pod vplyvom alkoholu, ako to tvrdili viacerí opoziční poslanci. Podľa jeho slov je to individuálna záležitosť každého.

18.09.2013 11:31 , aktualizované: 18:07
fľaše, alkohol, parlament Foto: ,
V odpadovom kontajneri pod budovou Národnej rady SR poslanci za OľaNO objavili viac ako stovku prázdnych fliašš od alkoholu.
debata (283)

Na otázku, či vie niečo o tom, že by poslanci Smeru v noci pili, odvetil, že sa celú noc sa venoval vedeniu schôdze. „Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať,“ vyhlásil.

Na margo potýčky medzi poslancami Smeru a OĽaNO povedal, že všetko začal Igor Matovič (OĽaNO), keď zozadu napadol Jozefa Valockého (Smer). „Na videu jasne vidieť, že Matovič bol ten, kto zozadu poslanca Smeru napadol a začal ho strkať. To, že došlo potom k naťahovačke o figurínu, bolo strkanie a nič nenasvedčuje tomu, čo prezentujú poslanci Matovič a Viskupič,“ povedal. Novinárom zároveň ponúkol záznam z chodby, na ktorej potýčka pokračovala.

Paška odmietol aj obvinenia OĽaNO, že v stredu ráno mala upratovačka z priestorov poslaneckých kancelárií Smeru vynášať vo vreciach množstvo fliaš od alkoholu. Predseda parlamentu to označil za klamstvá a výmysly. „Nikdy k tomu nedošlo. Títo ľudia sa okrem klamstiev neštítia ničoho,“ odkázal.

Muža, ktorý útočil monitorom, si podľa Pašku pozvalo OĽaNO

Šéf snemovne je zároveň pripravený poskytnúť záznam z utorkového incidentu, ku ktorému došlo na vrátnici budovy parlamentu a spôsobil ho občan, ktorého nechceli pustiť, keďže nemal platný občiansky preukaz. „Muža si pozvalo OĽaNO. Ide o niekoľkokrát trestanú osobu aj za to, že fyzicky napadol pani, a to tak, že ju ťahal za vlasy a kopal do tela, čím jej spôsobil zranenia s dobou liečenia osem týždňov. To sú ľudia, ktorých vodia OĽaNO presadzovať svoj nesúhlas s vládou. To, čo robia tieto neštandardné politické subjekty už prekročilo všetky medze,“ myslí si Paška.

Paška sa neospravedlnil OĽaNO za podľa nich klamlivé tvrdenia

Poslanec za OĽaNO Igor Hraško dnes pred hlasovaním vyzval predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby sa verejne ospravedlnil za klamstvá, ktoré povedal na tlačovej besede na adresu obyčajných ľudí. Paška pred médiami vyhlásil, že muž, ktorý v utorok hodil monitor do zamestnankýň NR SR, je niekoľkokrát súdne trestaná osoba, ktorá je stíhaná od januára za to, že napadol ženu, kopal ju a ťahal za vlasy. „To sú ľudia, ktorí prichádzajú za ruky s poslancami OĽaNO prezentovať svoj občiansky názor a nesúhlas s vládou,“ konštatoval Paška.

„To je klamstvo, my sme ho nepozvali,“ zdôraznil Hraško v pléne. Poslanec za OĽaNO požiadavku na Paškovo ospravedlnenie predniesol ako procedurálny návrh, predseda parlamentu o ňom nedal hlasovať a ani sa neospravedlnil, pokračoval vo vedení schôdze a dal hlasovať o prerokovanom bode programu.

Odmietol tiež kritiku opozície, že schôdza venovaná odvolaniu premiéra Roberta Fica (Smer) sa konala aj cez noc. „Nočné rokovanie bolo aj pri odvolávaní Ivety Radičovej, vtedy s tým problém nemali. Dnes hovoria o rozvrate parlamentarizmu. Parlament rozvrátili blázni a poloblázni, ktorí vniesli také napätie do rokovania, že sa správanie pohybuje aj na hrane toho, čo od nás ľudia očakávajú. Niet inej cesty, ako že si pozvem predstaviteľov štandardných strán, teda KDH, SDKÚ, Most-Híd a budem s nimi hovoriť. Dúfam, že moju ponuku príjmu a nájdeme nejaké riešenie,“ povedal na margo prevencie, aby k podobným situáciám už nedochádzalo.

Súčasná atmosféra je podľa Pašku výsledkom dlhodobého pôsobenia neštandardných politických subjektov a ľudí, ktorí si demokraciu mýlia s predstavou, že môžu všetko. „Niekoľko bláznov a polobláznov nebude rozvracať to, čo sa budovalo desiatky rokov. NR SR nepoznala do príchodu týchto ľudí takéto správanie. Ak niekto používa ako základ svojej politickej pracovnej metódy klamstvo a osočovanie, niet sa čo čudovať, že atmosféra v NR SR je taká, aká je a včera to vyvrcholilo incidentom, ktorý sa už dúfam nebude opakovať,“ povedal. Paškovi sa tiež nepáči, že takmer každé vystúpenie týchto politikov v pléne začína označením poslancov Smeru ako chrapúň, primitív, hlupák, či idiot.

Jozef Viskupič (OĽaNO) po incidente podľa vlastných slov navštívil parlamentného lekára. „Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve,“ uviedol s tým, že poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. Ich konanie pripisuje alkoholu. „Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu,“ povedal. Dušan Jarjabek zo Smeru označil konanie svojich kolegov za skrat.

Matovič: V parlamente sa pije, dôkaz má v rukách Paška

Na pôde Národnej rady (NR) SR sa „slope“ alkohol vo veľkom, pričom dôkaz má v rukách predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že Paška by mal zverejniť zábery zo všetkých kamier, ktoré v parlamente sú, aby bolo jasné, odkiaľ ráno upratovačky vynášajú fľaše od alkoholu.

„Tu nie že sa pije, tu sa slope. Ak chce pán Paška očistiť parlament od nášho obvinenia, že sa tu slope, stačí, aby povedal jediné slovo – zverejniť. Teda zverejniť zábery všetkých kamier,“ apeloval. Ak záznamy nezverejní, podľa Matoviča to znamená, že Paška chce alkoholikov kryť a dovoľovať, aby alkoholici rozhodovali o osude miliónov ľudí. Keďže zo skoršieho rozhodnutia súdu vyplýva, že záznamy z bezpečnostných kamier v parlamente sa zverejňovať nemôžu, Matovič volá po zmene legislatívy. „Nevidím žiaden dôvod, aby neboli zábery z pracovných priestorov najvyššieho zákonodarného zboru prístupné verejnosti.“

Líder OĽaNO zároveň trvá na tom, že asistentka poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) Ingrid Vanerková v stredu skoro ráno videla upratovačku, ako vynáša množstvo fliaš od alkoholu z priestorov, kde majú kancelárie poslanci Smeru. Toto svedectvo predniesla Vanerková pred médiami osobne. Pôvodne Matovič hovoril, že išlo o fľaše z priestorov poslaneckého klubu Smeru, ktoré sú v hlavnej budove parlamentu. Podľa jeho slov došlo z jeho strany k chybnej interpretácii.

V súvislosti s potýčkou medzi poslancami Smeru-SD a Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zdôraznil, že jej príčinou bol práve alkohol. „Ak by pán predseda Paška dlhodobo nekryl doslova aj alkoholikov v radoch poslancov, tak by k žiadnej bitke neprišlo. To, čo tam predvádzali poslanci Smeru, to triezvy človek neurobí,“ myslí si. Napriek tomu by na mieste Viskupiča trestné oznámenie nepodával, keďže dôležitejšie je podľa neho morálne odsúdenie.

Mandátový výbor si vyžiada všetky záznamy z incidentu

Mandátový a imunitný výbor si od kancelárie parlamentu vyžiada všetky dostupné obrazové a zvukové záznamy z incidentu, pri ktorom poslanci Smeru fyzicky napadli poslanca za OĽaNO Jozefa Viskupiča.

„Podľa toho, aká bude dôkazná situácia, pozveme aktérov na rokovanie výboru,“ povedal po rokovaní výboru jeho predseda Miroslav Číž (Smer). Prioritou je podľa jeho slov zistiť, ktorí poslanci by mohli podliehať prípadnej disciplinárnej právomoci výboru. „Hlavnými aktérmi pre mňa boli pán Matovič a pán Viskupič a náš pán poslanec Varga, ktorý vyniesol figurínu, podľa mňa dehonestujúcu premiéra Fica,“ konštatoval Číž. Predseda výboru priamo neodpovedal na otázku, či Varga v utorok počas mimoriadnej schôdze pil. „Pán Varga mal vážne zdravotné problémy. Nebudem hovoriť o jeho diagnóze, ale má takú diagnózu, ktorá je veľmi vážna a ktorá viac-menej vylučuje požívanie alkoholu,“ dodal Číž.

„Ak hovoríme o názorných pomôckach, majú to byť také pomôcky, ktoré môžu vyjadrovať názor tých, ktorí tam nie sú, ale nemôžu ich dehonestovať,“ komentoval fotografiu Fica vo futbalovom drese predseda mandátového a imunitného výboru. Číž skonštatoval, že s rokovaním výboru nesúvisí, či premiér svojim odchodom zo sály na schôdzi k jeho odvolávaniu nedehonestoval parlament.

Číž nepovažuje alkohol za zásadný problém

„Obštrukcia je zneužitie práva. V danom prípade premiér jasne povedal, prečo odchádza, bol celý čas v budove parlamentu, lebo nechcel prijať tón a následky, ktoré zvolil pán poslanec Lipšic, ako prednášal správu. Ak sa vám to zdá normálne, mne osobne nie a preto sme sa zhodli, že treba odísť a konať obštrukciu, to znamená do istej miery zneužiť právo práve preto,“ vysvetlil Číž. Problémom podľa neho je dnes to, čo je urážkou. Rokovanie parlamentu má podľa jeho slov tak nízku etickú hodnotu, že sa aj výbor dnes zaoberal etikou a tým, ako ju chrániť.

„Alkohol v parlamente nie je zásadným problémom,“ podotkol Číž, podľa jeho slov sa poslanci zodpovedajú svojim voličom. „Myslíte si, že voliči budú preferovať poslancov, ktorí chodia do práce pod vplyvom alkoholu? Tam je náš zákon, ktorý nám zabraňuje používať alkohol v parlamente,“ konštatoval.

Mandátový výbor sa prípadom potýčky bude opäť zaoberať v utorok na budúci týždeň.

Jarjabek by podporil kontrolu poslancov na alkohol a iné návykové látky

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek by podporil takú zmenu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá umožní kontrolovať poslancov na alkohol a iné omamné látky. „Som presvedčený, že toto by mal riešiť nový rokovací poriadok. Keď sa dohodneme, že poslanci budú fúkať, tak budú. Keby sa toto podarilo, tak by to bolo skvelé. Ale mali by sme hovoriť aj o iných návykových látkach, nielen o alkohole,“ povedal Jarjabek.

Podľa neho ide o to, aby v parlamente nevystupovali blázni, „ktorí sú pod vplyvom čohosi a ráno si nepamätajú, ako vystupovali“. Za „najstrašnejšie“ považuje, že jemu a iným poslancom bolo neraz znemožnené vykonávať ich mandát napríklad pri tajnej voľbe.

„Vám tu niekto šliape do výkonu slobodného mandátu. Ja som si nevymyslel, že som tu, mňa zvolili občania. A rešpektujem, že aj tých, ktorí tu vykrikujú, zvolili občania. Poprosil by som, aby ma títo ľudia rešpektovali tak, ako ja rešpektujem ich,“ povedal Jarjabek.

Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič, ktorého mali napadnúť vraj opití poslanci Smeru, avizoval, že obyčajní navrhnú do rokovacieho poriadku kontrolu alkoholu.

Po incidente v parlamente sa hovorí o nájdených fľašiach od alkoholu

Mandátový a imunitný výbor NR SR sa bude v stredu popoludní zaoberať nočným incidentom v parlamente, keď Igora Matoviča a Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO) napadli poslanci za Smer.

Podľa poslancov opozície poslanci za Smer boli pod vplyvom alkoholu. Ako povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Viskupič, zástupca klubu v tomto výbore Miroslav Kadúc predloží riešenie tejto situácie. „Riešenie podľa Rokovacieho poriadku pri napadnutí medzi poslancami je smiešne, ale dáva aspoň nejakú mieru zadosťučinenia. To je tá známa pokuta 166 eur,“ povedal Viskupič. Ten dúfa, že vládni poslanci prikročia promptne k riešeniu tejto situácie, ako to bolo v prípade Alojza Hlinu a Antona Martvoňa.

Viskupič chce poslancov, ktorí ho napadli, osloviť. „Podľa toho, ako sa zachovajú, či nájdu v sebe odvahu a ospravedlnia sa, vyhodnotím, ako budem ďalej postupovať,“ povedal. Rovnaký postup zvolí aj Matovič. „Je to v prvom rade vizitka predsedu parlamentu Pavla Pašku. Takýmto spôsobom vedie parlament. Neustále toleruje popíjanie alkoholu v kluboch a hlavne v svojom. To potom nikam inam neústi, ako k tomu, čo sa stalo o polnoci,“ povedal Matovič s tým, že ľudia „vyhecovaní emóciami a podgurážení alkoholom sa správajú ako teľatá“. „Takéto ožraté teľatá rozhodujú o osudoch ľudí,“ dodal.

Poslanci Smeru vraj len reagovali na Matovičov atak

Poslanci Smeru Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí mali počas mimoriadnej schôdze napadnúť Viskupiča, odmietajú, že by ho atakovali. Nevylučujú, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, avšak bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO.

K incidentu malo prísť po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer). Priniesol ju tam líder OĽaNO Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní. „Poslanec Ivan Varga vzhľadom na nedôstojnosť priebehu mimoriadnej schôdze NRSR zobral v pléne maketu predsedu vlády Roberta Fica a pokúsil sa ju vyniesť mimo rokovaciu sálu,“ priznali sociálni demokrati.

Poslanec NR SR za Smer Jozef Valocký a poslanec... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
parlament, Matovič, Valocký Poslanec NR SR za Smer Jozef Valocký a poslanec NR SR za hnutie OľaNO Igor Matovič počas roztržky v parlamente.

Dodávajú, že za dverami rokovacej sály ho dobehol Viskupič, pričom následne medzi nimi došlo k výmene názorov, či takáto prezentácia v parlamente je alebo nie je dôstojná. „Na to pribehol ‚naštartovaný‘ poslanec Matovič, ktorý fyzicky napadol Ivana Vargu. Z videozáznamu zverejneného v médiách je zrejmé, že poslanec za OĽaNO Igor Matovič stihol ešte predtým v pléne fyzicky napadnúť Jozefa Valockého,“ uviedli poslanci Varga a Valocký vo svojom stanovisku.

Upratovačka, ktorá vraj našla v klube Smeru fľaše od alkoholu, to popiera

V odpadovom kontajneri pod budovou Národnej rady SR v stredu poslanci za OĽaNO objavili viac ako stovku prázdnych fliaš od alkoholu. Išlo o fľaše od whisky, rumu, ale najmä vína. Ako povedal novinárom líder OĽaNO Igor Matovič, na objav ich upozornila upratovačka z parlamentu, ktorá fľaše podľa neho vyniesla z miestnosti poslaneckého klubu Smer. Matovič ich všetky z kontajnera vysypal. Podľa poslanca za OĽaNO Jozefa Viskupiča sa fľaše alkoholu nemali kde v parlamente zohnať, lebo v NR SR sa alkohol nepredáva.

Matovičovi je upratovačky, ktorá mu poskytla informácie o fľašiach alkoholu, ľúto. „Paška sa na nej rýchlo vyzúri a ona veľmi rýchlo stratí prácu. Ak ju stratí, ja jej ju nájdem,“ povedal. Táto žena podľa Matoviča bola zhrozená z toho, čo sa v noci stalo a potom bola zhrozená, čo vynášala z klubu Smeru. „Pravdepodobne žena, ktorá tu možno pracuje za minimálnu mzdu, by si takéto veci nevymýšľala,“ do­dal.

Upratovačka neskôr informáciu Matoviča poprela a vyhlásila, že to nie je pravda. Zároveň poprela, že by s kýmkoľvek z okolia OĽaNO o nejakom náleze hovorila.

„Keď som ráno o 6.00 hodine upratovala, žiadne fľaše som nenašla,“ uistila. Či mohli fľaše pochádzať z priestorov ubytovacích zariadení pre poslancov, nevie, keďže tam upratujú iné ženy.

Viskupič pripomenul, že jeho kolega z klubu Branislav Škripek navrhoval, aby poslanci boli povinní fúkať, keď sú v poslaneckej snemovni. Podľa Škripeka po nočnom konflikte najtrápnejšie pôsobí situácia, keď v noci viditeľne opití poslanci vyvolali fyzický konflikt a dnes sa bránia pri rozhovoroch tým, že kto koho videl opitého, pričom ráno sa nájde pri poslaneckej ubytovni „kopec“ fliaš s alkoholom. „Vtedy môj návrh bol nazvaný dehonestáciou NR SR. Toto je naozajstná dehonestácia a ponižovanie poslaneckého mandátu a povesti parlamentu v celej krajine,“ povedal Škripek.

Podľa Škripeka predseda SDKÚ Pavol Frešo jasne v noci povedal, že videli konzumáciu alkoholu v klube Smeru. „Nočný konflikt bol jasným prejavom opitosti a nesúdnosti poslancov. Vzatie figuríny premiéra, fyzické napádanie Viskupiča a Matoviča, nie je dobré pre NR SR,“ povedal Škripek s tým, že opitých poslancov treba vykázať zo sály, aby nedochádzalo k podobným konfliktom.

Fico incident v parlamente nekomentuje

Premiér Robert Fico nekomentuje nočný incident v parlamente. „Ja nebudem interné veci Národnej rady Slovenskej republiky komentovať,“ povedal premiér Fico (Smer) pred rokovaním vlády. Rovnako nekomentoval výroky niektorých opozičných poslancov, ktorí ho nazvali zbabelcom, keď odišiel z parlamentu, ktorý rokoval o jeho odvolávaní pre kauzu okolo SPP.

Minister vnútra Robert Kaliňák si myslí, že poslanci by si priebeh incidentu mali vydiskutovať na pôde mandátového a imunitného výboru parlamentu. „Ľubovoľné ataky v parlamente sú pre mňa neprijateľné a sú problémom, ale uvedomme si, kto tú kultúru do toho parlamentu doniesol,“ povedal Kaliňák. Kaliňák podobne ako minister obrany Martin Glváč poukazujú na video, ktoré zaznamenalo začiatok incidentu. Na zábere berie poslanec Ivan Varga (Smer) maketu zobrazujúcu Fica vo futbalovom drese s nápisom „Daroval Slovensko zbohatlíkom“, ktorú k rečníckemu pultu dal Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Potom je záber, ako Igor Matovič zozadu sotil poslanca Jozefa Valockého zo Smeru o drevené obloženie lavice. Poslanci Matovič a Viskupič sa snažili maketu získať späť. Medzi poslancami za Smer a Viskupičom sa už mimo rokovacej sály mimo záber kamery strhla fyzická potýčka. „Pre mňa z nepochopiteľných príčin sa na mňa vrhlo päť podnapitých poslancov za Smer. Pod znôškou vulgarizmov som bol takmer prehodený cez zábradlie,“ tvrdí Viskupič.

Minister dopravy Ján Počiatek zatiaľ nemal podrobnosti o incidente, takže nevedel k nemu zaujať stanovisko. „Množstvo opozičných poslancov minule pri útoku pána Hlinu na pána Martvoňa sa vyjadrilo, že sa im páči takýto režim. Nad tým sa bude treba zamyslieť, či toto je v poriadku, či si teda želajú, že budú takéto móresy v parlamente. Ale tá kultúra je naozaj na veľmi nízkej úrovni,“ povedal Počiatek (Smer).

Minister spravodlivosti Tomáš Borec incident odsúdil. „Takéto správanie do parlamentu podľa môjho názoru nepatrí,“ povedal Borec.

283 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #bitka #Smer #Viskupič #Igor Matovič