Prezident Gašparovič nepodpísal novelu autorského zákona

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič sa rozhodol opätovne nepodpísať zákon, podľa ktorého sa monitorovacie agentúry budú musieť s vydavateľmi novín a časopisov zmluvne dohodnúť, ak budú chcieť časti ich obsahu predávať v podobe monitoringu ďalším subjektom.

18.09.2013 17:24
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata

Vyplýva to z novely autorského zákona, ktorý v utorok 3. septembra schválil parlament. Poslanci neschválili pripomienku prezidenta, ktorý vrátil právnu normu národnej rade na opätovné prerokovanie. Hlava štátu poslancom navrhovala, aby vypustili z právnej normy text definujúci noviny ako súborné dielo chránené autorským právom. „Podľa môjho názoru ide o neopodstatnenú ochranu, ak podľa schváleného zákona sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva. Preto považujem doplnenie novín do schváleného zákona za neopodstatnené,“ argumentovala hlava štátu.

Ministerstvo kultúry vypracovalo návrh najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Zároveň doplňuje noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva. „Úprava nesmeruje proti monitorovacím agentúram alebo akýmkoľvek iným subjektom. Reaguje na prax, že na jednej strane máme tvorcov novín a časopisov, tzv. súborného diela, na druhej strane spoločnosti, ktoré časti novín využívajú a predávajú ich ďalej v zmysle monitoringov,“ vysvetlil pri prijímaní návrhu v parlamente minister kultúry Marek Maďarič. Prezident Gašparovič, naopak, upozorňoval, že doplnením slova noviny do súborných diel s autorskou ochranou „dochádza vlastne k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov“.

Predmetom autorského práva podľa návrhu je aj súborné dielo v akejkoľvek forme vrátane elektronickej formy, zahŕňajúcej analógové aj digitálne vyjadrenie, najmä zborník, noviny, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava a iná databáza, ak sú výsledkom vlastnej tvorivej činnosti. Novela zároveň negatívne vymedzuje dennú správu. Za dennú správu sa nepovažuje dielo obsahujúce informácie najmä o aktuálnych udalostiach alebo témach hospodárskeho, politického alebo iného spoločenského charakteru, ktoré je výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora.

Smernica rovnako predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 na 70 rokov. V súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný.

Novela nadobudne účinnosť 1. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #autorský zákon #vydavateľstvá #Ivan Gašparovič